BRÄKNE-HOBY: Kjell GG Johansson är död – han som skapade Karlshamns polismuseum…

.

.

Minnesord

Vännerna: ”Vi har förlorat en kär vän”

Minnesord Kjell GG Johansson.
För 35 år sedan var vi fyra familjer som träffades en midsommarafton för att fira. En av dessa var familjen Kjell GG Johansson.
Vi hade så trevligt att vi beslöt att fortsätta träffas nästa år. Det blev inte bara midsommar det blev även valborg och tjugonda Knut då vi firade ut julen.
Vid dessa sammankomster var Kjell den som först tog initiativet till att klä midsommarstången uppe i Skeppevik där vi var och firade och han tog alltid första tonen till snapsen. De tal och diskussioner som följde under eftermiddagen och kvällen är oförglömliga.
Vi har förlorat en kär vän och en god kamrat, men minnena av Kjell lever kvar. När vi åter kommer att träffas till valborg kommer våra tankar att gå till Kjell där han sitter i sin himmel.
Från vännerna Inga-
Stina och Sven, Solveig
och Åke, Ingegerd
och Carl-Gustaf
.

.

.

Förre polismästaren en symbol för en god medborgare

Minnesord över Kjell GG Johansson.
I Blekinge och Ronneby kommun i synnerhet finns många block på underliggare. De är ett par tusen år gamla och står på tre ben av mindre stenar. För oss i Bräkne-Hoby är blocken en symbol för samhället som vilar på människors yrkesarbete, på hem och skola och på ideellt arbete. Kjell uppfyllde i sitt liv allt vad en god medborgare kan avkrävas inom alla dessa områden.
Född 1939 växte han upp i Hasselstad i ett hantverkarhem med mor och far och syskon, var duktig i skolan, tog realexamen och studentexamen med goda betyg. I gymnasiet valde han latinlinjen med tyska, engelska och franska, förutom latinet. Från 1963 arbetade Kjell inom polisen i olika befattningar i Småland, Östergötland, Blekinge och på Gotland under 40 år med avslutning som polismästare i Karlshamn och chefsuppgifter på länsnivå i Blekinge. Språkkunskaperna hade han god nytta av i samband med utbildningar för poliser i England, Österrike och Tyskland. International Police Association (IPA) hade Kjell som ordförande i Karlshamnsgruppen med många utbytesresor till IPA- grupper i Tyskland, Danmark och Litauen.
Familjen, Ann-Britt (född Fågelberg), Kjell och barnen Nina och Patrik slog sig ner i Bräkne-Hoby 1975 och därmed inleds hans långa ideella insatser inom bygdens föreningsliv framför allt som ordförande i Hoby GIF. Under många år som medlem i SPF Seniorerna och Bräkne-Hoby samhälls- och hembygdsförening deltog han i föreningarnas styrelser och var också ordförande. Tack vare hans skrifter, bland annat en självbiografi, och artiklar har historiken för Hoby GIF, SPF, Hoby musikkår,
Blekinge fotbollsförbund liksom en del polishistoria räddats till eftervärlden. Tillsammans blir det en historia om vikten av ideellt arbete och en heder för alla dem som deltagit aktivt i föreningarnas arbete. Kjell var särskilt angelägen om att anskaffa goda föreläsare, ordna utfärder och trivsamma sammankomster. Under sin aktiva tid blev Kjell också politiskt engagerad i moderaterna i Ronneby med uppgifter som ordförande i flera nämnder och några år som vice ordförande i kommunstyrelsen.
Vid sidan av sitt språkintresse visade han sig också som en sifferkarl i egenskap av ordförande i kommunens revisionsnämnd. En ny sida av rättsväsendet fick han erfara som nämndeman under många år i Blekinge tingsrätt och var vid sin bortgång ordförande i Blekinge nämndemannaförening.
Klas Wennerberg

.

Minnesord: Förre polismästaren – en godhjärtad chef med ett eget museum

Kjell GG Johansson in memoriam
Publicerad torsdag 19:00
Kjell GG Johansson är polischefen som inte bara ordnade polishus i länet, han byggde även upp ett polismuseum.
Kjell GG Johansson är polischefen som inte bara ordnade polishus i länet, han byggde även upp ett polismuseum.Foto: Jonas Gustafsson

Nyårsafton 2023 avled Kjell 84 år gammal, efter en kortare tids sjukdom på lasarettet i Karlskrona. Kjell blev en profil i Blekinge med många strängar på sin lyra.

Efter uppväxt och skolgång i Hasselstad, Ronneby, fyraårig utbildning vid Samrealskolan i Ronneby. År 1956 blev han elev på latinlinjen vid Högre allmänna läroverket i Karlshamn, där han avlade sin studentexamen 1959. År 1960 militärtjänst som värnpliktig vid KA 3, Gotland.

Annons

Därefter vikariat som lärare i Kallinge och Karlshamn.. År 1963 gjorde han en kortare praktikutbildning vid polisen i Stockholm. Samma år påbörjade Kjell studier i juridik vid Stockholms högskola, som avslutades med en särskild polischefskurs vid Polishögskolan i Solna 1965-66.

Tiden därefter blev det polischefsvikariat på olika platser i södra Sverige innan han år 1975 fick en tjänst som polisintendent vid Polismyndigheten i Karlshamn. År 1987 blev Kjell polismästare vid samma myndighet, där han blev kvar till sin pensionering år 2002.

Polismyndigheten Karlshamn innebar ansvar för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. Kjell vinnlade sig om att alla kommunerna skulle ha en lokal närvaro av polis med goda möjligheter att utföra sitt uppdrag.

Genom idogt arbete kunde Kjell ordna ett nytt polishus i Sölvesborg, som invigdes av dåvarande rikspolischefen Björn Eriksson. Tidigare hade han medverkat till nya polislokaler i Olofström 1980, som invigdes av dåvarande justitieministern Håkan Winberg.

Kjell var en duktig föreningsmänniska och engagerade sig i politiken lokalt för Moderaterna i Ronneby i slutet av 1990-talet och hade alltjämt uppdrag i kommunens revisionsnämnd vid sin död. Han innehade även ett uppdrag som nämndeman vid Blekinge tingsrätt.

Kjell var ordförande i den lokala IPA-gruppen (International Police Association), Karlshamn, som hade stort utbyte med poliser i Östersjöregionen.

Förutom det idrottsliga intresset, som BLT och Sydöstran har hyllat Kjell för ägnade han mycket tid till polisens historia i Västra Blekinge. I Karlshamns Museums skriftserie nr 5 beskriver Kjell framväxten av polisen i denna del av länet, ett historiskt dokument.

Vidare var Kjell medarbetare i Carlshamniana 1994 och 1995 med uppsatser om polisen. Redan under sin aktiva tid började Kjell att ordna ett lokalt polismuseum i polishuset i Karlshamn. Under 1980-talet fick han hjälp av Blekinge Museum. Efter Kjells pensionering fick inte muséet vara kvar i polishuset, enligt den nya polisledningen.

År 2022 övertog Karlshamns museum de av Kjell hopsamlade historiska delarna av Karlshamnspolisen, som inte demolerats i samband med nedmonteringen av polismuseet. Detta har nu ett eget rum på Karlshamns museum.

Kjell var vid sin bortgång ordförande I Blekingepolisens pensionärsförening

Annons

Kjell blev mycket uppskattad och hyllades som en godhjärtad chef bland sina anställda. Han var rakryggad i sin chefsroll, alltid med allmänhetens bästa för sitt öga. Kjell lämnar fina minnen efter sig till oss som lärde känna honom.

Våra tankar går till hustrun Ann-Britt, barnen Nina och Patrik samt barnbarn.

Stellan Lundin

…………..

.

.

Kjell GG Johansson 1939 – 2023

År 2018

.

.

 

På nyåret 2017 började Kjell GG, Mats W och jag Marjatta Titoff att bygga upp Karlshamns polismuseum igen.

Kjell GG byggde ett polismuseum på 1980-talet med hjälp av personal från Blekinge museum. Efter att Kjell GG slutat som polismästare revs ”hans” polismuseum. Allt kastades ner i polishusets källare. Ledsen blev han över att alla vapen förstörts samt att även två skyltdockor med två unika gamla polisuniformer hade slängts.

Vi blev glada över att ”köttbullas” polisuniform var kvar.

Här poserar Kjell GG med ”köttbullas” uniform i det nya rummet som skall bli det nya Karlshamns polismuseum. År 2017.

.

Klicka på

HUR MAN BYGGER ETT POLISMUSEUM I KARLSHAMN

då får Ni ta del av allt arbete vi hade för att ordna ett nytt polismuseum.

Tidningen Blt var på besk och gjorde reportage om vårt arbete med återuppbyggandet.

Radio P4 Blekinge kom på besök och direktsände en timma.

Blt kom tillbaka och gjorde ett nytt reportage om vårt polismuseum. Det var viktigt att allmänheten fick vetskap om att nu var det klart att ta emot besökare.

Kjell GG gladdes över att gamla arbetskamrater kom på besk till vårt museum.

Här ses Kjell GG med vår äldste besökare, A Truedsson 90 år.

Kjell GG med besökare från Karlshamn.

Stolt var Kjell GG när åtta poliser åkte från Malmö till Karlshamn för att se hans polismuseum.

.

.

.

Men efter tre år fick inte vårt museum vara kvar i polishuset. Sorgens dag då vi fick beskad att packa allt och skicka till Karlshamns stads museum.

Men flytten blev bra!

Mats W, Kjell GG och jag poserar i de nya lokalerna år 2022.

Mats W och Kjell GG år 2022 i Karlshamns museum.

.

.

Bild från polishusets vind, det runda fönster därifrån flaggan alltid hissas på polishusets tak.

Nu skriver vi farväl till Kjell GG…

 

.

 

.

Kommentarer

  1. Jan Hansson

    Tack för vackra och sanna ord om denna gigant, Kjell GG. Kände honom inte så väl men vi var kompisar ändå. Vila i frid.

Kommentering avstängd.