Matlagningsblogg istället för konstblogg

Min hemsida startade jag år 2003. Jag ville ha ut min egen konst på den.Roligt!

Jag upptäckte att det varså kul att hålla på med datorn att det blev så mycket annat på min hemsida än konst.

På senare tid har det blivit mycket med matlagning.

Jag försöker alltid att laga min egen mat från grunden, men… måste erkänna att jag periodvis äter färdiga rätter som finns i affärenas frysdiakar.

Men jag tröttnar… tycker inte det är gott.

Jag bävar när jag blir så gammal att jag är tvungen att äta av kommunens färdiga maträtter.

Jag vet ju att det kommer att bli så.

Just därför lagar jag mer egen mat i mitt egna kök. Passar på att njuta medan jag kan.

Idag har jag bakat ett bröd i min vackra, röda, ärvda gjutjärnsgryta.

Ett ljuvt barndomsminne, grytan användes flitigt i mitt fosterhem.

.

I gårkväll rörde jag ihop: vetemjöl, vatten. jäst och salt.

.

In i kylskåpet, skall stå där till nästa dag.

.

Idag på morgonen såg degen ut så här…

.

Vek ihop degen några gånger – slipper att knåda – lade degen på en kandduk och en handduk ovanpå. Jäsa i två timmar i rumsvärme.

.

Gjutjärnsgrytan värmes upp i ugnen.  230 grader.

.

Degen färdigjäst efter två timmar.

.

Snabbt ner med degen i den heta grytan.

.

På med locket och låt det gå 30 minuter.

.

Efter 30 minuter = av med locket och grädda i ytterligare 30 minuter.

.

Färdiggräddad.

.

Brödet uppstjälpt från grytan. Högt och fint utan att ha knådat det.

.

Ser gott nut!

 

.

 

Kommentarer

  1. Här kallar man det världens bästa bröd. Jag har också bakat det. Jättegott med ett tjockt lager kallt smör på. Mums!!!!!

Kommentering avstängd.