SYDSVERIGES FINSKA KRIGSBARN finns inte mer…

.

Jag tillhör den stora barnförflyttningen från Finland till Sverige – 70000 – världens största barnförflyttning.

För 30 år sedan bildade vi som kom med lapp om halsen KRIGSBARNSFÖRENINGAR runt om i Sverige. Vi i södra Sverige  SKÅNE bLEKINGE SMÅLAND HALLAND – bildade SYDSVERIGES FINSKA KRIGSBARN. Vi behövde varandra! Vi kunde träffas utan att behöva förklara våra trauman för varandra. Alla förstod hur det var att skickas till ett främmande land, helt ensam.

En sådan lapp hade vi om halsen när vi kom till Sverige under kriget.

Sista numret av vår egen tidning – TERVE – Sorgligt att behöva lägga ner vår förening. Men åldern tar ut sin rätt. Vår ordförande var över 90 år och våra barn och barnbarn är inte intresserade av vår krigsbarnshistoria.

Sista årsmötet samlade endast 20 medlemmar.

Foto: G Haapanen

.

Foto: G Haapanen

Dessa tre medlemmar var med på det sista årsmötet de tre var med på det allra första mötet för 30 år sedan.

Foto S Andersson

Så ,ånga vi var år 2013 – SOMMARMÖTE – mågra är nu döda, andra svårt sjuka och några har hoppat av vår förening, detta p g a långa avstånd till träffarna.

Jag själv på årsmötet år 2015 i Eslöv. Jag som var med om allra första mötet för 30 år sedan men var tvungen att avstå det allra sista årsmötet år 2023. För långt avstånd till Eslöv. Föreningen har hjälpt mig att hitta tillbaka till mina rötter. Den har hjälpt mig att bearbeta mitt krigsbarnstrauma. STORT TACK tll er alla minafärdkamrater!

Läs om oss i boken KRIGSBARNSMINNEN där vi SYDSVERIGES FINKA KRIGSBARN skriver och berättar om våra krigsbarnsöden.  KLICKA HÄR

 

.

Kommentering avstängd.