Spanska sjukan och kristider

.

I mitt fosterhem i Norje pratades det om Spanska sjukan och det pratades om kristider.

Mina snälla fostertanter var födda år 1897, 1901 och 1907. De var tre systrar.

De hade upplevt Spanska sjukan. De berättade att de fick bud om att en ung kusin dött i Vekerum, en mil från Norje. Mina tanters mamma var barnfödd i Vekerum så släkten på hennes sida fanns där. När de sedan tog sig dit var det tre lik i samma familj. Alla tre var unga människor.

Spanska sjukan tog död på unga människor medan Corona tar död på äldre personer.

.

Mina fostertanters familjebild.

Trots att de hälsade på familjen i Vekrum med tre döda i spanska sjukan, drabbades inte släkten i Norje. Varför drabbades just den familjen i Vekrum så svårt? Norjefamiljen borde tagit hem smittan till Norje. Nej det blev inte så.

.

Aldrig trodde jag, att jag skulle få vara med om en pandemi och kristider. Men det gör jag nu.

Läs om Pandemin  HÄR

.

I mitt fosterhem sparades det på allt och allt togs tillvara.

Vid ett tillfälle sa jag något om ”varför sparar ni på allt” och fick till svar ”du har inte varit med om kristider.

.

Inne i skafferiet hängde denna hemsydda förvaringspåse i tyg.

Varenda lite snörstump togs till vara. Handlade man något i mataffären och man fick varan i en papperspåse, ja, då sparade man påsen.

Jag kommer ihåg att även julklappspapper sparades. Ett fint julpapper, kunde nästa år, när det var jul att användas till att slå in nya hemgjorda julklappar.

Strumpor/sockor lagades fint med stoppgarn.

Kläder lagade och lappades  Användes sedan tills det var utslitet. Därefter klipptes kläderna till mattrasor som sedan vävdes till fina trasmattor. Knapparna som hade suttit på kläderna sparades. Nästa hemsydda plagg ja, då kom de bortsprättade knapparna till användning.

.

Jag dick ärva denna kaffeburk från USA den var då fylld med gamla knappar som tagits tillvara.

Mina fostertanters bror bodde i USA och skickade hem paket med kaffeburkar och annat. Dry var alltid så roligt att få Amerika-paket med posten. För i varje paket fanns det kläder till mig jag var nog den mest välklädda ungen, i den lilla byn. USA var flera steg framåt med barnkläder ute i butikerna, då på 950-talet.

.

Alla knapparna då vad gjorde Ni med dem???

Jo i mitten av 1980-talet ordnade min äldsta dotter en knapputställning i Sölvesborg.

Mycket uppskattat!

Knappar från förr var verkligen vackra och välgjorda. Inget plastmaterial i de knapparna.Nej det var pärlbeströdda det var glasknappar det var  bakelitlknappar mm.

I Eslöv fanns en knappfabrik som tillverkade knappar med stil. Den har lagts ner för många år sedan. Numera finns ingen knappfabrik kvar i Sverige.

 

 

.

Kommentering avstängd.