Jag har blivit lat…

.

Jag bakar inte matbröd längre!

Varför? Jo, jag har upptäckt nya brödsorter i matbutikerna. De är så goda att jag har kommit fram till att ”nu lägger jag av” att baka matbröd.

Men laga mat från grunden

fortsätter jag med. Ska njuta av detta hemlagade så länge jag kan. Bävar den dag då jag måste beställa kommunens mat till gamlingar.

Varje vecka bakar jag en rulltårta. Någon sockerkaka bakar jag då o då.

Här ser Ni mitt vita favoritbröd just nu. Det är Pågens Italienska lantbröd.

Här ser Ni mitt grova favoritbröd just nu. Det är Fazers rågbröd.

Eftersom jag varit lat i över ett år har jag ställt undan min gamla ärvda röda emaljgryta, ute på loftgången.

Jag är verkligen förtjust i denna röda emaljerade gryta. Den fanns i mitt fosterhem redan när jag anlände dit år 1945, med en lapp om halsen. Söndagssteken stod alltid och puttrade på den vedeldade köksspisen. Jag har bara bakat matbröd i den då i ugnen.

Tänk att en gryta kan bli så gammal och fullt brukbar.

Till vänster syns en blå vacker emaljerad gryta. Blå på utsidan och vit på insidan. Den grytan är mycket äldre än den röda.

I min barndom användes grytan ute i hönsgården. Det var hönsens vattengryta.

Grytan var min fosterfamiljs mammas gryta, som använt den. Hon var född 1865.

Observera att grytan har rund botten. Det betydde att några järnringar togs bort från den vedeldade köksspisen och grytan sänktes ner i hålet som bilades när järnringarna togs bort. Titta noga på grytan ser ni en kant det betyder att så långt ner var grytan nedsänkt.

I hönsgården stod grytan nedgrävd till den kanten, så att det skulle vara lätt för hönsen att nå vattnet.

När min fosterfamilj slutade med att ha höns, frågade jag, om jag kunde få grytan. Det fick jag gärna. Det var för över 60 år sedan!

Jag har haft grytan ute med jord och planterat sommarblommor i. Otroligt att de båda grytorna kan vara till glädje så länge. Hoppas att mina nära o kära kan fortsätta att ha användning av dessa grytor.

.

Kommentering avstängd.