Ett TV-program som berörde

.

En TV-dokumentär om Ingermanland.

Dokumentär från 2019. En dokumentär om en bortglömd folkfördrivning

som ägde rum under Stalins terrorvälde i Sovjetunionen. Under andra världskriget

flydde omkring 63 000 ingermanländare från St Petersburgsområdet. 5000 kom till

Sverige och bosatte sig här. En av dem som kom var filmaren Anneli Kustfälts far. I en

personligt berättad film har Anneli Kustfält dokumenterat de sovjetiska övergreppen,

den tyska ockupationen, evakueringen till Finland och flykten till Sverige genom att

intervjua några av de sista överlevarna som kom hit.

.

.

Medan jag satt och såg filmen, kom jag plötsligt på att jag har mött en kvinna från INGERMANLAND på 1970-talet.

Minnen bara kom över mig… Siri Jäppinen och jag träffades för första gången på en bussresa till Leningrad och moskva i Sovjet. Jag valde resan för att den gick genom Karelen – min hembygd – som Sovjet erövrade i kriget.

Siri hade valt resan av samma anledning, hennes hembygd var Ingermanland.

Denna dokumentärfilm visade vilka grymheter ingermanlänningarna fick stå ut med innan de kunde ta sig till Sverige.

Jag förstod inte vilket krigsöde som Siri bar på… jag hade nog av mina.

.

Detta året – 1971 – tillbringade jag och siri först 14 dagar på resan och sedan blev det 14 dagar i Lappland på en fjällvandring i september, vi valde september för då var det myggfritt. Vi brevväxlade under något år sedan rann vår vänskap bort.

Nu undrar jag var blev du av Siri… hör av dig om du äser detta.

.

.

Siri Jäppinen år 1971

.

.

.

.

Siri Jäppinen i sin vackra hembygsdräkt från Ingermanland..

Våra hembyar var ju grannar så exakt samma hembydgdsdräkt har vi i min by också i Karelen. Siri hade köpt dräkten i Helsingfors och jag beslöt mig för att åka dit och köpa en likandan dräkt. Men det blev inte av… jag stod mitt uppe i livet med två barn, jobb och resor till min släkt. Lönen skulle räcka till så mycket.

.

Tänk…  vad man kommer ihåg av sitt förflutna, när man ser en film.

.

Läs om Ingermanland  HÄR

.

Sveriges Ingermanländska Riksförbund – HÄR

.

 

.

 

Kommentering avstängd.