Bakat igen – kan inte låta bli – kallar brödet för PÅSKBRÖD

.

Vetemjöl, torrjäst, salt och vatten.

Blandningen får stå i rumsvärme i 24 timmar.

Delade oliver. Tyvärr hade jag bara så här få hemma. Borde varit fubbelt så mycket.

Efter att jag har dragit ut degen med händerna, läggs de skivade olivern på.

Här har jag vikit in olivbitarna  i degen. Jäsa nu i en timme.

Efter en timme, lyfter man ner den färdigjästa degen i en gjutjärnsgryta, som är förvärmd i ugnen, 220 grader. Bakplåtspapperet ansas till, höga kanter klippes bort.

220 grader i en timme i ugnen. Min älskade vackra, föda gamla gryta. Den fanns redan – år 1945 – när jag hamnade i mitt fosterhem.

Efter 30 minuter plockar man bort locket från grytan.

Färdigt! Här ser man hur brödet ser ut i botten.

Här har jag delat brödet i två delar.

Gott med nybryggt kaffe och hembakat bröd med ost. Det är den långa jästiden som gör att brödet blir gott!

 

.

 

 

 

 

Kommentering avstängd.