Alla pratar om elpriser och var man köpa torr ved att elda med i köksspisr och kaminer…

Mitt fosterhem i Norje som jag sålde år 2011.

Hade då bott i huset på heltid sedan år 2002.

Jag lämnade för vintrarna var så snörika och kalla. Elelementen gick på högvarv och elräkningarna var höga redan på den tiden. Snöskottningen tog på krafterna. Måste skotta fram bilen för att åka till Sölvesborg och handla mat.

Allt detta gjorde att jag sålde huset.

Vedspisen i köket började jag att använda.

Den värmde så gott när jag lagade min mat på den. Ugnen till köksspisen använde jag också till matlagning och till bak. Det var lite ovant till att börja med att reglera vedeldningen så att det blev rätt temperatur i ugnen.

Till en början med eldade jag med de vedträn som min fosterfamilj hade lä,mat kvar. Min svenska släkt (tvärs över vägen) gav mig ett helt lass med nerhuggna träd. T A C K

Jag var tvungen att köpa mig en vedkap. Jag tyckte det var rofyllt med att såga dessa trädstammar. Men oljudet från sågen var förfärligt. Halva byn kunde höra mig när jag sågade. ”Nu är Marjatta igång” sas det.

Av en annan bonde i byn köpte jag ett stort lass med grovhuggna vedträn. Här har jag lastat in skottkärra efter skottkärra med de stora vedträna. Hela bedboden är full av denna torra vedträn.

Sedan kom jobbet med att klyva de stora vedträna till mindre, så att man kunde stoppa in dem i vedspisen.

Detta med att klyva ved var rofyllt och jag njöt av denna syssla.

Det är många moment att göra med ved. Ni ser yxan till höger i bild. Långt skaft och i trä = V I K T I G T

Köp alldrig en yxa med plastskaft = kallt att hålla i med bara händer.

Vedboden ful ja då blev det jobb med att göra en vacker vedstapel ute på tomten.  Så började jag!

Som konstnär ville jag absolut ha en estisk tilltalande vedstack = DET BLEV EN RUND SÅDAN

VISST ÄR DEN VACKER…

 

Nu vet Ni vad som väntar om Ni tänker vedelda.

.

 

 

 

 

 

Kommentering avstängd.