Klockan är 8 på morgonen och min kalops är klar efter två timmar…

.

Mina matkassar från Coop kom under gårdagen. Idag på morgonen klockan 05:30 satte jag igång med denna köttbit för att göra kalops.

Varför så tidigt – undrar kanske någon – jo, jag vaknar vid den tiden och å längtar jag att kliva ur sängen. Nyfiken om mina matvaror jag fick under gårdagen om de är i bra skick. Snabbt vill jag då tillaga dem.

Lö och morrötter

Allt läggs ner i min älskade gamla Kockumsgryta, har varit i min ägo i över 55 år.

Mjöl, pepparkorn, lagerblad, vitpeppar och salt. Hade jag haft kalvfond hemma hade jag hällt i någon matsked av det. Men det kommer att bli gott ändå.

Färdig efter två timmars kokning på svag värme. Varför laga så mycket mat till en person i hushållet? Jag delar upp i små engångs portioner och lägger in i frysen. Att äta kalops i en hel vecka i sträck, det är inget jag gillar. Vill ha variation på maten.

Just nu hör jag nyheter på radion. Där sägs att gamlingar = som jag blir avmagrade om de inte får över sex (små) måltider varje dag. De tappar lusten efter mat om de svälter. Va… bra att få veta att jag gör rätt, mat gillar jag, särskild hemlagad sådan.

Från Sveriges Radio

Fler kommuner behöver bli bättre på att förebygga undernäring bland äldre inom den kommunala omsorgen, konstaterar Livsmedelsverket i en ny rapport.
Sex av tio kommuner serverar sex mål mat eller mer på alla sina särskilda boenden, men det är inte tillräckligt bra, enligt myndigheten.
“För en skör, äldre person med dålig aptit kan sex små måltider faktiskt vara skillnaden på liv och död”, säger Emelie Eriksson, projektledare på Livsmedelsverket.
.

Kommentarer

  1. Peter Lingsberg

    Ser gott ut Marjatta 👍😊
    Mvh
    Peter

Kommentering avstängd.