.
.
Mitt namn är Margareta Juhlin.
Jag har tidigare berättat om min nya bok Silverfåglar, som delvis utspelar sig i Finland.
Jag belyser i romanens form de finska krigsbarnens utsatthet, när de skickades iväg till
ett främmande land. Jag jämför de nuvarande ensamkommande flyktingbarnen som
anländer hit från Syrien.
En mormor och en morfar båda födda i Finland berättar för sina barnbarn om hur det
kändes att placeras på ett tåg och i en båt utan föräldrar och utan att förstå någonting.
Tacksam om ni inom Sydsveriges Finska Krigsbarns kanaler kan medverka till spridning av boken
så här i juletid.
Med vänlig hälsning
Margareta Juhlin
.
Läs mer om boken KLICKA HÄR
.
.
VI FINSKA KRIGSBARN – VARFÖR FINNS VI HÄR?
I takt med tiden minskar kunskapen hos de flesta människor om historiska händelser och skeenden. I detta avseende utgör historien om oss finska krigsbarn inget undantag. Tidsbetingad aktualitets- och kunskapsförlust är den sannolika förklaringen till att vår existens i Sverige – i berättelser, intervjuer och reportage – numera icke sällan ges en missvisande bakgrund.
Att vi under Andra världskriget fördes hit från Finland, är välkänt av många. Men vetskapen om hur och varför vi i vår barndom kom att utsättas för ett så dramatiskt och omtumlande ingrepp i våra liv, tycks ha förbleknat. Mot denna bakgrund och med tanke på att de flesta av oss idag är i 80-årsåldern, finns det därför god anledning att aktualisera vår egen krigsbarnshistoria.
Till Sverige kom vi inte som flyktingar, asylsökande eller ensamkommande. Hit blev vi inbjudna och hit lät våra finska föräldrar oss under brinnande krig bli evakuerade. Alla var vi barn, några av oss ännu spädbarn, det stora flertalet yngre än tio år. Evakueringen både planerades och verkställdes gemensamt av länderna. Transporterna, som började under Vinterkriget och ökade under Fortsättningskriget, skedde med tåg och båt, undantagsvis med flyg. Resultatet blev en mycket omfattande barnförflyttning, från ett land till ett annat, som av historiker har betecknats som den största i sitt slag genom tiderna.
Inbjudan från Sverige levererades redan några veckor efter Sovjetunionens brutala och oprovocerade anfall mot Finland den 30 november 1939. Efter viss tvekan och med den uttalade reservationen att vår vistelse i Sverige endast skulle bli tillfällig, tackade Finland ja. Så snart kriget var över skulle vi bli skickade tillbaka till hemlandet, förutsatt att detta då skulle vara möjligt.
Under krigsåren 1939 – 1945 blev sammanlagt omkring 80 000 av oss evakuerade, från Finland i krig till Sverige i fred. Frivilligt och gratis ställde tiotusentals svenska familjer upp. De gav oss husrum, mat och i flertalet fall även stor omtanke och kärlek. Vi barn slapp uppleva fortsatta flygbombardemang och andra krigshandlingar, matbrist och annan nöd. För våra föräldrar i Finland blev det färre barnamunnar att mätta och för landets totalförsvar kunde fler vuxna frigöras. Utöver denna stora hjälpinsats för oss barn gav Sverige också omfattande stöd för Finlands sak på många andra områden, både militära och civila.
Till all lycka överlevde Finland kriget som fri och självständig nation. Under de närmaste efterkrigsåren blev därför de flesta av oss, som överenskommet, skickade tillbaka till hemlandet. Omkring 8 000 finska krigsbarn, en tiondel av oss alla, stannade dock kvar i Sverige, som adopterade eller fosterbarn. Man har uppskattat att ungefär lika många av oss, efter varierande tidsperioder i hemlandet och av olikartade skäl, valde att återvända till och stanna i Sverige.
Med en medelålder på över 80 år utgör vi krigsbarn i Sverige idag en krympande skara. Av det tiotal krigsbarnsföreningar vi för trettio år sedan grundade, återstår idag endast två: Göteborgsföreningen Finska Krigsbarn och Sydsveriges Finska Krigsbarn. Också den samtidigt startade paraplyorganisationen Riksförbundet Finska Krigsbarn är sedan några år nedlagd.
Det stora flertalet av våra ödessystrar och ödesbröder återbördades efter kriget till Finland där de flesta också stannade. De grundade där både krigsbarnsföreningar och ett Centralförbund vid ungefär samma tidpunkt som vi i Sverige. Idag är alla dessa också nedlagda.
Levande vittnen om krigsbarnens historia blir för var dag allt svårare att hitta. Våra nedtecknade minnen lever dock kvar i ett flertal självbiografier, några antologier och enstaka historiska verk.
För Sydsveriges Finska Krigsbarn,
Jean Cronstedt Trelleborg, Ordförande
Antero Ijäs Nilsson Knislinge, Sekreterare
Heikki Aaltonen Lund, Skattmästare
.
Ovanstående skrivelse plus bild har varit publicerade i följande tidningar:
Norra Skåne 8 nov 2020
Trelleborgs Allehanda 1 dec 2020
Sydsvenskan 6 dec 2020
Plus:
ARTIKELN PUBLICERADES DEN 7 DECEMBER OCKSÅ I HELSINGBORGS DAGBLAD
OCH SKÅNSKAN.
DEN 10 DECEMBER STÅR DEN PÅ SVENSKA I SVERIGES ENDA RIKSTÄCKANDE FINSKSPRÅKIGA TIDNING
RUOTSIN SUOMALAINEN.
..
.
Hjälp oss med dessa två gamla bilder… bilderna är troligen från Halland.
.
.
.
Alltid trevligt när mär för mig okända personer hör av sig och önskar hjälp med olika saker som har med Finland att göra.
Två foton från en stor samling människor (stor samling så fotografen har fått dela upp skaran på två bilder, ett från vänster och ett från höger).
Vet Ni något om detta fototillfälle, hör av Er! Min E-postadress:
marjattatitoffsnabelagmail.com
.
Den person som skickat fotona har skrivit följande:
Hej!
Jag har i mina föräldrars kvarlåtenskap hittat ett foto på en väldig massa människor på en åker. Bakom dom vajar vad vi tror är finska flaggor. Fotot är – vad jag kan se på kläderna – antagligen taget i samband med något av världskrigen. Jag vet att min familj på något sätt var inblandad i fördelningen av krigsbarn även om vi inte hade några boende hos oss. Handlade förmodligen om engagemanget i olika bondeföreningar och politiska uppdrag. Jag undrar om du vet var man kan få reda på mer om detta foto. Ger du mig en mailadress kan jag skicka det till dig då jag håller på med att digitalisera de hundratals foton jag fann i lådorna. Annars kanske du kan hjälpa mig att hitta någon historiskt intresserad person. Tack!
.
Ny information om bilderna:
Förmodligen från västsverige, norra Halland som bilderna togs en gång.
En kcinna blev ingift i släktenoch hon kom från Finland omkring år 1940.
Hennes namn: Airi Annika Fresk, Ödenäs.
.
.
TOINI GUSTAFSSON RÖNNLUND – GULDKANTAT KRIGSBARN
Skiddrottningen och OS-hjältinnan Toini Gustafsson Rönnlunds idrottskarriär är välkänd för de flesta av oss krigsbarn. Betydligt mindre känd är dock hennes krigsbarnshistoria.
Toini Lempi Karvonen föddes den 17 januari 1938 i mellersta Finland, i byn Haapoinen nära Suomussalmi. Icke långt från gränsen mot Ryssland. Då Stalin hösten 1939 lät inleda Sovjetunionens angrepp på Finland hade hon således ännu inte hunnit fylla två år.
Klockan nio på morgonen den 30 november började två av Stalins divisioner överskrida den finska gränsen vid byn Juntusranta, icke långt ifrån Toinis hemby. Divisionernas sammantagna numerär översteg 27 000 man. Den ryska militärledningen utgick ifrån att man inom loppet av tre veckor skulle slå sig fram till Uleåborg. Där ville man den 21 december hålla sin segerparad till Stalins ära, på dennes 60-årsdag. Anfallet i höjd med Finlands midja var helt koordinerat med andra gränsöverskridande krigshandlingar och med omfattande flygbombardemang mot städer och andra tätorter i de södra delarna av landet.
Till Uleåborg nådde ryssarna dock aldrig fram. Som vi alla vet lyckades de fåtaliga finska försvararna, i djup snö och sträng vinterkyla – mot alla odds – stoppa invasionsförsöket. Finländarnas framgångsrika avvärjningssegrar i mottistriderna längs Raatevägen och vid Suomussalmi är sedan länge legendariska. Men för familjen Karvonen fick dessa strider allvarliga följder. Tillsammans med sin Mor och fyra unga syskon blev Toini i ett tidigt skede av Vinterkriget evakuerad inåt landet.
Under Fortsättningskriget stupade Toinis Far och 1944 skickades hon själv som sexårigt krigsbarn till Sverige. Här hamnade hon hos en kärleksfull och trygg familj, Oskar och Emma Persson, i Björkenäs i norra Värmland. Brodern Veikko hamnade på en närbelägen gård. Avsikten var att hon redan efter två år skulle sändas tillbaka till hemmet och den egna familjen. Men så blev det inte. Först som 14-åring och för att tillmötesgå moderns önskemål, flyttade Toini tillbaka till Finland. Sitt finska modersmål hade hon då glömt.
Efter en tid blev Toinis längtan till Sverige och värdfamiljen dock så stark att hon valde att återvända till Värmland. Där upptäckte lokala skidexperter snart hennes stora talang som skidåkerska. Det som då framför allt kom att bli drivkraften för Toini var en stark önskan om att inför omvärlden, sitt födelseland Finland och sin Mor kunna visa vad hon själv dög till.
Berättelsen om Toini som en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika skidåkerskor har återgivits i flera sammanhang. Bland hennes många lysande framgångar finns tre segrar på 10 kilometer i Holmenkollen, tre VM- och fyra OS-medaljer. År 1964 i Innsbruck ingick Toini i det svenska stafettlag som vann OS-silver. Det gjorde hon också vid OS i Grenoble 1968 där hon dessutom tillkämpade sig individuellt guld i både 5 kilometer och 10 kilometer. Som en följd av dessa strålande prestationer tilldelades Toini samma år Svenska Dagbladets Bragdguld!
Efter de dubbla guldmedaljerna i Grenoble 1968 gifte sig Toini samma år med skidkungen och OS-hjälten Assar Rönnlund. Även han hade tilldelats Bragdguldet. Året var 1962. Toini och Assar Rönnlund är det enda äkta paret som någonsin tilldelats Svenska Dagbladets Bragdguld.
Efter flera års sjukdom avled Assar Rönnlund 2011, 75 år gammal. Toini bor kvar i Umeå. Hon har en dotter från sitt första äktenskap, en dotter och en son med Assar och åtta barnbarn. Sedan en tid kallar hon sig enbart Toini Rönnlund. Att skidtraditionen lever vidare visas av att barnbarnet Elina vunnit JVM-guld i stafett. I Ruotsin Suomalainen den 15.10.2020 finns en färsk och trevlig intervju med Toini. Den är gjord av Hannu Turunen.
Jag tror att vi krigsbarn alla känner stor stolthet över Toinis prestationer!
Jean Cronstedt
.
.
TACK
Kai Rosnell (finskt krigsbarn) för all hjälp att forska efter krigsbarnet Railis öde.
Kai Rosnell
.
För mig (Marjatta Titoff) helt okända personer efterlyste krigsbarnet Railis öde efter att ha hittat denna krigsbarnslänken om finska krigsbarn.
Text och bilder på efterlysningen fanns ute på nätet i över ett år, inget hände, det kom inte in några tips om vad som hänt Raili.
Men i oktober månad nu i år kom de sista avgörande pusselbitarna på plats, då kunde jag be Kai Rosnell om hjälp. Han begav sig direkt till Riksarkivet i Stockholm och fick snabbt fram uppgifter om Raili.
Dessa pusselbitar avgjorde att fallet kunde lösas snabbt.
Raili Lehtonen avled 27 juli 1952.
.
Fick svar från Loimaa församling: i dödboken från 1952 står för Ritva Lehtonen: aivotauti. ”Hjärnsjukdom”. Det kan ha varit hjärnhinneinflammation, det var i alla fall inte självmord. Hjärnhinneinflammation kan leda till döden.
Kai
.
Fosterfamiljen i Sverige fick ett svar, men ett tråkigt besked att Raili dog redan som 17-åring.
.
.
Här nedan ser Ni bilder på Raili, hennes fosterfamilj och foto på mannan och systern i Finland. Så såg min efterlysning ut för ett år sedan.
.
.
.
.
.
.
.
Kai Rosnells bild från Riksarkivet.
.
.
En recension om en ny bok skriven av krigsbarnet Aune Karlsson.
DAGAR PÅ LÅTSAS – GRIPANDE och VÄLSKRIVEN BOK
Författare: AUNE KARLSSON
Ganska många har de hunnit bli nu, de finska krigsbarnens självbiografier. Den senaste, skriven av Aune Karlsson i Sundsvall, kom ut för några månader sedan.
Aunes bok är ingen pamflett. Den är på hela 419 sidor. Bokstäverna är dock behagligt stora och texten därför lättläst även för oss äldre. Boken uppvisar endast två bilder. Den första, på omslagets framsida, visar Aune som liten flicka. Den andra, på sista sidan, är en aktuell bild av henne vid skrivbordet.
Det boken saknar ifråga om bilder kompenserar Aune Karlsson mer än väl med en detaljrik och målande text på lysande vacker svenska! Att hon är en stor författare framgår inte minst av förvandlingen, som den skrivna texten genomgår. I början hör vi en snart fyraårig flicka tänka och uttrycka sig i en värld av total språkförbistring och känslomässigt kaos. Allt är sakligt och tidsmässigt korrekt korrelerat till krigshändelserna i Finland. Därefter övergår språket gradvis till en tonårings och, slutligen, till en vuxen persons sätt att tänka, prata och skriva.
Aune Karlsson föddes 1940 i Helsingfors som fjärde barnet och hamnade som treårigt krigsbarn hos ett föräldralöst par i en liten by i Norrland. Som så många andra av oss kom Aune sedan att i flera omgångar bli skickad fram och tillbaka mellan sin svenska värdfamilj och sin egen, växande familj i Finland.
Dagar på låtsas är en gripande och synnerligen välskriven skildring av ett litet finskt flickebarns gradvisa, alls icke problemfria, anpassning till en ny och svårvunnen identitet och ett slutligen lyckligt liv i Sverige.
”Min finska mor är min mamma, min äiti av evighet. Min svenska mor blev min mamma för att hon ville det. Papporna var stabila, redliga män under olika förutsättningar. Föräldrarna bor alla i en varm kammare i mitt hjärta.”
Aunes icke minst psykologiskt spännande självbiografi är verkligen att rekommendera. Första delen skrev hon redan för 40 år sedan. Sista delen avslutade Aune under Coronapanmdemins första halvår 2020.
Boken kan beställas från förlaget BoD bokshop, bok 216 kr, ebok 85 kr, eller annat förlag som adlibris eller bokus. Även genom bokhandeln.
Jean Cronstedt
.
.
GFK:S MEDLEMSMÖTE nr 2 – coronahösten – den 21/10 2020.
Mötet hade vi i vår sedvanliga lokal på Östra Skansgatan i
Göteborg.
Före medlemsmötenas början brukar styrelsen sammanträda i lokalen ovan. Nu, i höst, pga pandemin, har en del styrelsemedlemmar
inte deltagit i styrelsemötena, eftersom de undvikit att åka med
kollektivtrafik.
Pandemin märks, av naturliga skäl, även på antalet deltagare
vid själva medlemsmötena.Vid det här aktuella tillfället var vi
bara 15 medlemmar, som fick glädjen att lyssna på Lars Salkolas
berättelse om sitt arbete som brottmålsadvokat. Det var verkligen
intressant att lyssna på honom. (Synd om medlemmarna, som inte
var med)!
Som tack gav vi Lars Salkola boken, Den stora barnevakueringen
1939 – 1945. Han hastade sedan iväg – hade inte ens tid att stanna
kvar till fikat. Vi övriga stannade kvar och njöt av att åter kunna
vara tillsammans. Som vanligt, smakade kaffet med smörgås och
rulltårtan – bakad av Annette – förträffligt. Alltid trevligt med fika-
stund med goda vänner!
Text: Kielo Bengtsson
Foto: Asko Salkola
.
.
.
BOK-REA
Inbunden bok på 198 sidor.
.
.
.
GFK:s MEDLEMSMÖTE
Vi var 18 medlemmar, som samlades i Brf Alberts
föreningslokal den 16 september 2020.
Glädjande, och förvånansvärt att så många deltog, trots restriktioner och försiktighet pga Covid-19.
Vår gäst, Birger Wikström, var tvungen att lämna
återbud, men vår v. ordförande Reino ställde upp
i stället och berättade om sin morfars öde som
sockenbarn, på ett verkligen intressant och målande
sätt.
Eftersom vi inte hade haft medlemsmöten sedan årsmötet i mars, gavs det ganska mycket information
till medlemmarna, om vad som hänt sedan dess.
Fikat, med smörgås och kakor smakade precis som vanligt alldeles förträffligt.
TACK Annette för hjälpen med kaffet m.m.,TACK Liisi
för den goda kakan och TACK alla deltagare för att ni
kom, så att vi kan få igång föreningsverksamheten igen.
Text: Kielo Bengtsson
Foton: Annette Eiserman-Wikström
.
.
.
GÖTEBORGSFÖRENINGEN
FINSKA KRIGSBARN
M E D L E M S I N F O R M A T I O N, AUGUSTI 2020.
VID STYRELSEMÖTET DEN 19 AUGUSTI, BESLUTADES
ATT DE SOM AVSER DELTA I HÖSTENS MEDLEMSMÖTEN,
SOM VI HAR DEN 3:E ONSDAGEN I MÅNADEN, MÅSTE
ANMÄLA SITT DELTAGANDE SENAST PÅ MÅNDAGEN
AKTUELL VECKA, ANTINGEN TILL KIELO ELLER REINO.
DETTA FÖR AT VI SKA KUNNA BERÄKNA INKÖPEN TILL
MÖTENA.
TROTS CORONA PANDEMIN HOPPAS VI KUNNA FORTSÄTTA
MED VERKSAMHETEN, ÄVEN OM DET BLIR MED FÄRRE
DELTAGARE.
TEL.NR TILL REINO, 0706-607 833
” ” ” KIELO, 0736-388 078
PÅMINNELSE !
OM FÖRFRÅGAN SOM GJORDES I VÅRENS MEDLEMSBREV.
MED ANLEDNING AV ÖKADE PORTOKOSTNADER, ÖNSKAR
STYRELSEN FÅ BESKED FRÅN ER, SOM HAR E-POSTADRESS
OM DET RÄCKER ATT NI FORTSÄTTNINGSVIS FÅR BL.A. MEDLEMSBREVEN ENBART DIGITALT. DE MEDLEMMAR,
SOM INTE HAR TILLGÅNG TILL E-POST, KOMMER NATURLIGTVIS ATT ÄVEN I FORTSÄTTNINGEN FÅ MED-
LEMSBREVEN PER POST.
KÄRA MEDLEMMAR, SVARA OCH GE MIG BESKED!
HOPPAS ATT LIVET SNART ÅTERGÅR TILL DET NORMALA!
FÖR STYRELSEN: Kielo, ordf.
.
.
GÖTEBORGSFÖRENINGEN
FINSKA KRIGSBARN
C/o Kielo Bengtsson, Kaprisgatan 180,
424 44 ANGERED
Tel: 0736-388 078
OBS! Ny portkod: 3457F
M E D L E M S B R E V JULI 2020
HÖSTENS PROGRAM
Kära medlemmar!
Trots rådande omständigheter med Covid 19 pandemi,
har vi gjort en plan för vår verksamhet till hösten.
Vi tillhör ju en riskgrupp och om vi fortfarande avråds
att åka kollektivtrafik och att iaktta försiktighet vid möten,
är vi införstådda med att du/ni inte vill delta i höst.
I föreningslokalen på Östra Skansgatan 8, Göteborg, kan
vi ju hålla distans till varandra och använda munskydd.
MEDLEMSMÖTE, onsdagen den 16 september, kl 14.00.
Birger Wikström, berättar och demonstrerar italienska
charkuterier, vi får möjlighet att även smaka på deli-
katesserna.
MEDLEMSMÖTE, onsdagen den 21 oktober, kl 14.00.
Advokat Lars Salkola, kommer då att berätta om sitt
arbete som brottmålsadvokat.
MEDLEMSMÖTE, onsdagen den 18 november, kl 14.00,
då Reino Wikström berättar om sin morfars öde som
sockenbarn.
JULFEST/MEDLEMSMÖTE, onsdagen den 9 december,
kl 14.00. Julmat, julsånger och annat trevligt.
MEDLEMSMÖTE, onsdagen den 20 januari 2021, kl 14.00.
Programmet öppet än så länge.
Vid medlemsmötena, i Brf:s Alberts föreningslokal,
serveras kaffe/te, smörgås och kaka.
Kostnad 50:-, som inkluderar deltagande i vinlotteri.
I samband med anmälan till JULFESTEN, senast den 2 dec, till Kielo,
meddelar vi vad kostnaden blir för att delta.
Aktuell medlemsmatrikel för år 2020, bifogas. ./.
VÄNNER/MEDLEMMAR,var snälla och meddela mig eller Reino Wikström
om ni avser att komma till mötena, detta pga läget i världen och att ingen vet hur länge det dröjer innan faran är över.
STYRELSEN HAR MÖTE onsdagen den 19 augusti kl 14.00 i Brf Alberts föreningslokal.
Meddela mig några dagar före om du kan närvara. Styrelsen måste ju vara besluts-
mässig.
VARMT VÄLKOMNA! För styrelsen: Kielo, ordförande.
.
.
Foto: Sveriges Radio
Idag har Sveriges Radio presenterat sina sommarvärdar.
Till min glädje kommer Anna Takanen att medverka. Söndagen den 2 augusti 2020 kl 13.
Hon är dotter till ett finskt krigsbarn – Timo Takanen – och hon talar redan nu om:
Jag kommer att prata om hur det är att vara barn till ett krigsbarn, och om hur ett ensamt barn anländer till en tågstation i ett främmande land utan att kunna språket
.
Här är Annas bok om sin far Timo.
Jag har den i min bokhylla. Mina barn har fått ett ex var. Jag tror att de förstår mig bättre om de får läsa om ett liknande krigsbarnsöde.
.
Jag grät när jag läste boken, den berörde mig p g a likheterna. Detta att inte kunna språket som den ursprungliga familjen talade, att alltid ha tolk. Likheten att våra svenska fosterföräldrar önskade adoptera oss, men vi vägrade byta efternamn. Timo blev adopterad som vuxen och behöll då sitt efternamn Takanen. Jag fick ett testamente istället för att bli adopterad.
Timo och jag utbildade oss till poliser.
Det var Timo som lyckades ordna kontakten med min syster som då bodde i samma stad som Timo.
.
.
Coronadöden slår till även mot oss finska krigsbarn…
.
Orvokki betyder ”viol” på finska
Min syster Orvokki är död. Hon drog sitt sista andetag kl. 03.45 den 22 mars på Kalmar sjukhus. Anja hade vakat i fyra dygn hos henne och var med till slutet. Den sista veckan hade man röntgat
hjärta, njurar och huvud men alla organ var slut efter nästan 88 år. När alla smärtor och ångestkänslor hade bekämpats, kunde Orvokki lämna jordelivet i närvaro av sin kära dotter Anja.
Jag hade tänkt mig att tillbringa påsklovet hos Orvokki, ”violen” som Evy kallade henne. Men så kom Döden och hans medhjälpare Corona emellan. Någon vanlig begravningsceremoni kan det inte bli då vi alla avråds från resor under nuvarande förhållanden.
Anja planerar en minnesstund med urna i Elavi kapell i Borgholm den 3 eller 5 juni. 3 juni har Orvokki namnsdag enligt finsk almanacka.
Förhoppningsvis kan vi då ta oss till Öland,
Barnbarnen Björn från Oslo, Martin från Boden och Niklas från Linköping och jag från Stockholm. Den barnrika släkten för övrigt behöver ju inte vara med.
Så går det ena finska krigsbarnet efter det andra ur tiden. Orvokki och jag startade den första Krigsbarnsföreningen i Halland när vi i augusti 1991 sammankallade till ett möte i hennes stuga i Hästhagen. Till hösten valdes en styrelse för Västkust-
Föreningen i Varbergs Folkets Hus. I den styrelsen ingick Timo
Takanen, polisen i Varberg som är far till Anna Takanen.
I februari 1992 bildades Stockholms-
Föreningen med mig, Soile, som ordförande. Vi for i grupp med tåget till Borlänge samma vår för att starta Riksförbundet Finska Krigsbarn, RFK. Vi var många och entusiasmen var stor. Det
bildades lokalföreningar i hela Sverige och motsvarande organisationer i Finland. Vi hade samtalsgrupper, möten, resor till Finland för att utbyta tankar och erfarenheter. Det skrevs böcker och tidningsartiklar, gavs
intervjuer, gjordes TV-inslag. Till Riksförbundets årsmöte varje år i maj kom alltid en busslast f.d. krigsbarn från Finland. Vi kände oss som en stor familj av systrar
och bröder. När monumentet vid gränsen Haparanda-Torneå skulle invigas reste krigsbarnen med ett specialtåg från Helsingfors till Torneå. Invigningen gjordes i närvaro av
Kung Carl-Gustaf och President Tarja Halonen.
Men vi har blivit nästan 30 år äldre än 1991. Riksförbundet lades ner 2017. Lokalföreningarna har successivt försvunnit. Endast Göteborgsföreningen, GFK, finns kvar,X tack vare dess entusiastiska ordförande Kielo Bengtsson. Det var Orvokki Lingman och Kajsa
Åström som 1992 drog i gång GFK. Många av oss som nu känner oss vilsna och ensamma utan våra ”syskon” har gått med i GFK.
Måtte den få leva länge än, det budskapet vill jag ge till min syster Orvokki inför hennes 88-årsdag den 1 juni 2020.
Måtte Coronan ha bekämpats till dess, så att vi kan få ännu en vår och sommar medan vi orkar njuta av den.
Soile Lingman Stockholm 5.4.2020
.
X
Jag Marjatta Titoff som sköter hemsidan påpekar att två krigsbarnsföreningar finns kvar år 2020. Det är Göteborgsföreningen och Sydsveriges Finska Krigsbarn. Läs om de båda föreningarna i menyn ovanför.
Här väntar vi på de första krigsbarnen i augusti 1991. Senare på hösten bildades Västkustföreningen i Varbergs Folkets Hus. Det var den första lokalföreningen i Sverige. .
Läs också Den stora barnevakueringen, sid. 38-40 (Riksförbundet Finska Krigsbarn 25 år).
.
.
GFK:s Årsmöte 2020.
ÅRSMÖTE hade vi den 11 mars i Brf Alberts föreningslokal på
Ö Skansgatan 8 i Göteborg.
Endast ett fåtal, 16 medlemmar var närvarande – heder åt två
av dem, som kommit ända från Stockholm.
Till mötesordförande utsågs Annette Eiserman-Wikström, som
rutinerat skötte klubban och till sekreterare för mötet valdes
Pirkko Loippo.
Styrelsen fick ansvarsfrihet och omvaldes, även övriga funktionärer
blev omvalda.
Stadgarna reviderades och skickas till samtliga GFK-medlemmar
tillsammans med VÅRENS MEDLEMSBREV.
Deltagarna bjöds på smörgås, mjuk kaka, som Raili Önesand bakat.
Smakade ypperligt till kaffet vi bjöds på.
På grund av rådande omständigheter – Corona-viruset – inställer vi
det planerade medlemsmötet, onsdagen den 15 april och avvaktar
vidare information betr förhållningsregler.
Text: Kielo Bengtsson
.
.
GFK:S MEDLEMSMÖTE DEN 19 FEBR 2020, HADE VI SOM VANLIGT PÅ
ÖSTRA SKANSGATAN 8, GÖTEBORG.
22 MEDLEMMAR DELTOG OCH NJÖT AV ATT ÅTER FÅ VARA
TILLSAMMANS. NÅGRA TIMMAR.
VI BÖRJADE MED EN TYST MINUT FÖR MIRJA-LIISA AXELSSON,
SOM AVLED DEN 26 JANUARI I ÅR. HON VAR DEN MEST HJÄLP-
SAMMA OCH SNÄLLASTE PERSON JAG TRÄFFAT.
VI, I GFK, KOMMER ATT SAKNA HENNE LÄNGE.
EFTER INFORMATION OM BL.A SVERIGEFINSKA VECKANS OLIKA
ARRANGEMANG OCH INFO AV REINO WIKSTRÖM, OM VÅR KOMMANDE
RESA TILL FINLAND, BERÄTTADE SEVERI TÖRNGREN OM SIN KRIGSBARNS-
TID – DET HAN FÅTT VETA I EFTERHAND. HAN VAR BARA 4 ÅR DÅ HAN
SKICKADES TILL SVERIGE OCH HAR INGA EGNA MINNEN AV TRANS-
PORTEN ELLER KRIGET.
TACK SEVERI FÖR DIN BERÄTTELSE!
PENTTI KÄPPI HADE DRAGSPELET MED SIG OCH EFTER FIKAT MED
BL.A ANNIKKI KARLSSONS JÄTTEGODA BULLAR, BÖRJADE ALLSÅNGEN,
MED BÅDE FINSKA OCH SVENSKA SÅNGER. NATURLIGTVIS VAR OCKSÅ
SATUMAA/SAGOLANDET MED PÅ REPERTOAREN.
TEXT: Kielo Bengtsson
FOTON: Asko Salkola
.
.
.
.
.
.
.
GÖTEBORGSFÖRENINGENS, för år 2020, första medlemsmöte
höll vi onsdagen den 15 januari i den sedvanliga föreningslokalen
på Ö Skansgatan i Göteborg.
Drygt 20 medlemmar hade hörsammat kallelsen och kommit för att
dels lyssna på Reino Wikströms, vår researrangör, information om
vår förestående resa till Finland, samt dels lyssna på Elena
Hellbergh-Hirn, berätta om Karelska Korsvägar – Näset
som kulturmöte. Mycket intressant! Hon tackades med en ”Finska
Krigsbarns” ytterkruka.
Kaffet, smörgåsarna samt kakan, som Liisi Söderberg hade bakat,
smakade förträffligt.
Medlemmarna informerades också om att nästa Medlemsmöte
är den onsdagen den 19/2 och att Årsmötet sker onsdagen den
11/3.
Text: Kielo Bengtsson
.
.
GÖTEBORGSFÖRENINGENS JULFEST
FIRADES ONSDAGEN DEN 11 DECEMBER 2019,
I DEN SEDVANLIGA LOKALEN, PÅ ÖSTRA SKANSGATAN, GÖTEBORG.
VI VAR 30 MEDLEMMAR SOM DELTOG I FIRANDET.
JULTALLRIK, BESTÄLLD FRÅN ETT LOKALT FÖRETAG,
SMAKADE FÖRTRÄFFLIGT OCH DESSERTEN RIS À LA
MALTA LIKASÅ.
TILL KAFFET HADE VI FINSKA JULTÅRTOR.
ORDFÖRANDEN HADE ORDNAT FRÅGESPORT, SOM
IMMO VANN.
MUSICERANDE PENTTI HADE DRAGSPELET MED SIG – HAN MUSICERADE TILL ALLSÅNGERNA OCH SPELADE OCH
SJÖNG ÄVEN SOLO.
TUSEN TACK PENTTI ! TACK ÄVEN ANNETTE OCH MIRJA-LIISA, SOM FUNGERAR SOM ”VÅRA KÖKSMÄSTARE” MED
BRAVUR.
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR 2020 TILLÖNSKAS ALLA VÅRA MEDLEMMAR!
TEXT: Kielo Bengtsson
Foton: Ruth-Maijde Rönngård och Asko Salkola
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
GFK:s
MEDLEMSMÖTE
den 13 november 2019 med början kl 15.00, gästades av
Marjaana Malm Nilsson,
som är processledare för finsk äldreomsorg i Göteborgs stad.
Hon berättade bl a om de nya lagskärpningarna som vunnit laga kraft, den 1 januari 2019, lagen om Nationella Minoriteter och Minoritetsspråk.
Kommunens och myndighetspersoners informationsplikt, vid
rekrytering av ny personal är finsk språkkompetens meriterande. Beslut och beslutsunderlaget vid t ex äldreomsorgen/biståndsbe-
dömning ska kunna meddelas muntligt, skriftligt eller via tolk.
Service, vård och omsorg ska ges helt eller till väsentlig del på
nationella minoritetsspråket finska i Göteborg. Detta för att
Göteborg tillhör finska språkets förvaltningsområde.
V.ordf Reino Wikström informerade om att kommande vårs medlemsresa har ändrat destination. I stället för Åland, planeras
resan gå till Helsingfors, varifrån vi kan göra utflykter till olika
sevärdheter.
Ordföranden informerade kort om olika föreningars kommande arrangemang under hösten, bl a om Anna Takanens besök på
Göteborgs Stadsteater på Finlands Självständighetsdag, hon kommer
då att intervjuas om sin bok ”Sörjen som blev”.
Kaffet, smörgåsarna och kakan avnjöts med god aptit av oss 23 med-
lemmar.
Många av oss är ju numera ensamstående, så fikastunden känns
mycket viktig, då man har vänner att fika tillsammans med.
Text: Kielo Bengtsson
.
GÖTEBORGS FINSKA KRIGSBARNSFÖRENINGS
MEDLEMSMÖTE,
16 oktober 2019,
hölls, som vanligt, i Brf Alberts föreningslokal. 22 medlemmar
var närvarande och lyssnade på Göteborgs Esperantoförenings ord-
förande Siv Burell, som berättade om språket esperantos historik
och föreningens verksamhet. Ett mycket givande och informativt
föredrag! Stort Tack Siv!
Medlemmarna informerades också om kommande, aktuella föredrag
och aktiviteter i Göteborg med omnejd.
Till kaffet serverades karelska piroger med äggsmör samt jättegod
kaka, som Raili Nordlund hade bakat.
Stort tack också till ANNETTE, som såg till att alla fick både kaffe
och tilltugg.
Text: Kielo Bengtsson
.
.
GFK:s MEDLEMSMÖTE
den 25 september 2019 samlade tjugotal medlemmar.
Som vanligt hölls mötet i Brf Alberts föreningslokal på
Östra Skansgatan i Göteborg.
Ordföranden Kielo informerade om aktuella saker, bl.a att GFK ut-
ökats med 2 nya medlemmar. Vice ordföranden Reino berättade om planeringen dittills, av den kommande medlemsresan till Åland i maj nästa år. Han ställde frågan om hur många som var intresserade att
delta. Samtliga – vad jag kunde se – räckte upp en hand.
Kaffet, smörgåsarna och sockerkakan, som Ruth-Maijde hade bakat,
fick en strykande åtgång och efter fikat berättade Raili Nordlund
sina krigsbarnsminnen. Hon visade också en del foton, bl a från
bostäder, där de som evakuerade från Karelen, fick bo. Tack Raili,
för din intressanta och tankeväckande berättelse!
Vår nästa träff, tisdagen den 8 oktober kl 13.00, är en utflykt till Göteborgs Stadsmuseum. Varmt välkomna dit!
Text: Kielo Bengtsson
Foton: Asko Salkola
.
.
.
Traditionsenligt började Göteborgsföreningen höstens medlemsmöten
med att ordna en festligare träff än vad vi annars brukar göra.
Sedan 2008, då undertecknad blev ordförande, har vi alternerat med bl.a räkfrossa, kräftskiva, sillsexa, för att fira återseendet efter sommaruppehållet.
30 deltagare hade samlats den 21/8 i den sedvanliga föreningslokalen, på Östra,Skansgatan. Delikata räkor – vi är ju i Göteborg!!! – med tillbehör hade en strykande åtgång – åtföljt av kaffe och kaka, som Ritva hade bakat.
Resultatet av frågesporten, från träffen den 12/6 meddelades. Det visade sig
att Ritva Garre och Pentti Käppi kom på delad 1:a plats med samma antal
poäng
Pentti hade dragspelet med sig och ackompanjerade oss till allsångerna.
Stämningen var, som vanligt, på topp och alla verkade trivas och vara
glada över att åter träffas.
Text: Kielo Bengtsson
.
.
.
.
.
.
Foto: Ruth-Maijde Rönngård
.
.
GÖTEBORGSFÖRENINGEN
FINSKA KRIGSBARN
c/o Kielo Bengtsson
tel 031-330 66 65, mobil 0736-388078
MEDLEMSBREV JULI 2019/ HÖSTENS AKTIVITETER
Vid styrelsemötet den 10/7 2019 beslutades följande:
Onsdagen den 21 augusti kl 14.00, MEDLEMSMÖTE, då vi
festar på räkor med tillbehör, samt kaffe/te med kaka.
Kostnad 160:- per person. Bindande anmälan om ditt deltagande, senast 14/8, till Kielo. Ta med egen dryck.
Vi roar oss också med allsång till dragpelsmusik.
I kostnaden ingår deltagande i vinlotteri.
(Vid samtliga medlemsmöten planerar vi att ha vinlotteri. Deltagandet inkluderas i mötesavgiften).
Onsdagen den 25 september kl 14.00, MEDLEMSMÖTE.
Raili Nordlund berättar om sina erfarenheter som krigsbarn.
Kaffe/te, smörgås och kaka serveras. Kostnad 50:-
Tisdagen den 8 oktober, kl 13.00, UTFLYKT till Göteborgs
Stadsmuseum, där vi kan ta del av olika utställningar, förslagsvis Göteborgs födelse, och Göteborgs garderob.
Pentti Käppi kan informera oss om Göteborgs födelse och
Göteborgs garderob-utställningen/modeutställning/ gläntar på dörren till en annan tid. Vi träffas i entrén. Efteråt fika till
självkostnadspris, för dem som önskar.
Onsdagen den 16 oktober, kl 14.00, MEDLEMSMÖTE, då
Siv Burell, ordförande i Esperantoföreningen i Göteborg,
besöker oss för att informera om nämnda förening.
Kaffe/te, karelska piroger med äggsmör, samt kaka serveras.
Kostnad 50:-.
Onsdagen den 13 november. Kl 15.00, (OBS Tiden!) MEDLEMSMÖTE. Marjaana Malm Nilsson, processledare för finsk äldreomsorg i Göteborgs stad, på besök för att informera om skärpningarna i lagen om Nationella Minoriteter och Minoritetsspråk. Kaffe/te, smörgås och kaka
serveras. Kostnad 50:-.
Onsdagen den 11 december, kl 14.00, JULFEST, med julmat,
allsång och musik. Kaffe/te och kaka ingår i priset 160:-. Ta
med egen dryck. Bindande anmälan till Kielo, senast den 3/12.
Onsdagen den 15 januari 2020, kl 14.00, MEDLEMSMÖTE.
Programmet inte klart. Kaffe/te, smörgås och kaka serveras,
kostnad 50:-.
SAMTLIGA MEDLEMSMÖTEN HAR VI I BRF ALBERTS
FÖRENINGSLOKAL, Östra Skansgatan 8, Göteborg.
REVITALISERINGSTRÄFFARNA I FINSKA fortsätter
fr o m augusti månad. Vi träffas torsdagar, udda veckor,
kl 12.00 i Finska Aftonstjärnan/Iltatähtis lokal, Peppargatan 41,
Angered.
AKTUELL MEDLEMSMATRIKEL, med medlemmar som har
erlagt årsavgift för 2019 bifogas.
STYRELSEN har diskuterat en eventuell resa till Åland, nästa
vår. Vi tar gärna emot förslag om resmål och aktiviteter där.
VARMT VÄLKOMNA TILL VÅRA KOMMANDE ARRANGEMANG!
För styrelsen: Kielo Bengtsson, ordf.
.
.
.
Onsdagen den 12 juni 2019, njöt GFK:arna åter av
ANNETTE och REINOS gästfrihet i Pixbo.
Tjugotalet medlemmar kom till sommarfesten, som var
den sista träffen innan sommaruppehållet.
Efter lite information av ordföranden, lät vi oss väl smaka av nypotatisen och matjessillen med tillbehör.
Många av oss ansåg, att det var den godaste
matjessillen de någonsin smakat.
(Förra året, då GFK hade riksmöte i Kungälv, ingick en buss-
tur till bl a Klädesholmen. En del av oss besökte fiskaffären
där och Gerd Cronstedt – medlem i Sydsveriges Finska Krigs-
barnsförening – nämnde att hon alltid köpte Klädesholmens
matjessill till midsommar och de orden fastnade hos mig och
en del andra deltagare också. Sedan dess ska det alltså vara Klädesholmens matjessill och ingenting annat).
Annette hade också gjort supergod jordgubbstårta, som naturligtvis fick strykande åtgång.
Vilken fest!
Ordföranden hade iordningställt frågesport med blandade frågor.
Vid första medlemsmötet i höst, informeras tävlingsresultatet.
TACK Annette och Reino, för en verkligen trevlig sommarfest!
ALLA MEDLEMMAR ÖNSKAS EN SKÖN SOMMAR!
VI SES IGEN TILL HÖSTEN!
Text: Kielo Bengtsson
Foton: Asko Salkola
.
.
.
.
.
Fem foton tagna av Asko Salkola
.
.
.
.
.
.
.
.
Foto Asko Salkola
.
Foto Asko Salkola
.
Foto Asko Salkola
.
Foto Asko Salkola
.
GÖTEBORGSFÖRENINGEN
hade MEDLEMSMÖTE den 15.5.2019 i föreningslokalen Östra
Skansgatan 10, med ca 20 medlemmar närvarande samt 4 gäster från
Esperantoföreningen i Göteborg.
Efter att ordföranden hälsat deltagarna och speciellt esperantisterna välkomna informerades – även de som inte deltagit i resan till Finland – om den lyckade utflykten till vårt östra broderland och mötena med
våra krigsbarnsvänner i Finland.
Efter fika med bl a Hilkka Engströms jättegoda bullar, berättade Pentti Käppi fängslande, med bilder, om evakueringen av karelare under 1940-talet. Hans egen familj var ju bland dem, som fick lämna sitt hem.
Ordföranden i Göteborgs Esperantoförening, Siv Burell, informerade
om den föreningens verksamhet och tackades med boken, Den Stora Barnevakueringen 1939-1945.
Ytterligare en sammankomst har vi under våren, nämligen den 12 juni.
Då träffas vi hos Annette och Reino Wikström i Pixbo.
Se vidare information i vårens medlemsbrev.
Text: Kielo Bengtsson
.
.
KRIGSBARNSRESA till Finland 6 – 10 maj 2019, sjungande tack för maten i buffen på VIKUNG LINES MARIELLA
Film av Kurt Mälarstedt.
Inlagd på YouTube av Marjatta Titoff
.
Vid middagen på utresan.
Foto Helge Franke
Foto Helge Franke
Foto Helge Franke
Sibelius ´födelsehem i Tavastehus
Foto Helge Franke
Biblioteket Ode (Oodi) i Helsingfors
Foto Helge Franke
Pentti med Kurt och Hilkka Mälarstedt
Foto Helge Franke
.
Foto Pertti Käppi
.
Foto Pertti Käppi
.
Foto Pertti Käppi
Vanda med minneslunden för krigsbarn.
.
Foto Pertti Käppi
.
Foto Pertti Käppi
.
FotoPertti Käppi
.
Foto Pertti Käppi
.
GÖTEBORGSFÖRENINGENS RESA 6- 10 MAJ 2019.
Text: Kielo Bengtsson
Sammanlagt 26 medlemmar från Sverige samt 12 av Helsingforsnejdens
medlemmar deltog i resan vid olika tillfällen.
Vi, som bor i Göteborg åkte tåg till Stockholm där vi sammanstrålade
med dem som kom från andra orter i Sverige. Viking-Lines färja Mariella tog oss till Helsingfors, där abonnerad buss och helsingforsmedlemmarna
Virve Kaskela och Pertti Kavén väntade. Övriga deltagare steg ombord vid
Kiasma.
I Helsingfors och på väg till Arabia-utställningen i Gamla stan guidades vi
av Virve Kaskela. Resan fortsattte därefter till Helsinge kyrkby, medan Reino Wikström berättade om Helsinge och Vanda å området. Vi gjorde ett stopp vid kyrkogården, för att hedra helsingforsmedlemmen Liisa Pöyhönen, som avled 2018. Färden fortsatte därefter till Tavastehus,
där vi skulle logera 2 nätter.
Gemensam måltid på kvällen och efter maten program, framfört av en del deltagare samt allsång ackompanjerat av Helge Franke och Pentti Käppi.
Dagen därpå, den 8 maj, åkte vi till Visavuori, till muséet där, med bl a Kari Suomalainens karikatyrteckningar.
I Tammerfors, vårt nästa resmål, åkte vi till museicentrumet Vapriikki,
där ett tiotal medlemmar från tammerforsföreningen hade mött upp.
Efter att vi ätit lunch, fanns det möjlighet att besöka muséerna där.
Meningen var att vi skulle ha en sightseeingtur i Tammerfors, men det
pågår gatuarbete nästan överallt och således oframkomligt för bussar.
Anledningen till gatuarbetena är att spårvägstrafik ska införas i Tammerfors. På återvägen till Tavastehus var det Pentti Käppi som guidade och berättade.
På kvällen hade vi åter gemensam måltid, med trevliga programinslag
och naturligtvis också allsånger till Helges Frankes ackompanjemang. (Pentti Käppis dragspel hade gått sönder).
TACK Irja Olsson, Pirkko Loippo, Daisy Holopainen, Virve Kaskela,
Aili Sahlberg, Helge Franke och Pentti Käppi! Vilka förmågor det finns
bland oss finska krigsbarn!!!
På torsdagen den 9 maj, hann vi besöka Sibelius födelsehem, innan vi
lämnade Tavastehus för färd mot Helsingfors. Under bussresan berättade
Pentti Käppi, mycket informativt delar av Finlands historia.
I god tid före färjans avgång kom vi till Helsingfors och hann också en stund- inte alls tillräckligt lång stund – besöka Ode, det nya biblioteks-
/mångkulturhuset, innan det var dags att ta farväl av våra krigsbarns-
vänner i Helsingfors.
En riktigt lyckad resa! TACK alla deltagare, som bidrog till detta!
.
.
.
.
.
.
.
GÖTEBORGSFÖRENINGENS MEDLEMSMÖTE, ONSDAGEN
DEN 17 APRIL HADE VI, FÖR FÖRSTA GÅNGEN I ÅR, I DEN NYRENOVERADE FÖRENINGSLOKALEN PÅ ÖSTRA SKANSG.
ELENA HELLBERG-HIRN PRESENTERADE EN FÄRSK AVHANDLING
AV BARBARA MATTSSON, OM FINSKA KRIGSBARN I SVERIGE EFTER
KRIGET. AVHANDLINGEN ÄR SKRIVEN PÅ ENGELSKA OCH ELENA
HAR ÖVERSATT VALDA DELAR AV DEN, FÖR ATT ALLA MEDLEMMAR
SKULLE FÖRSTÅ. STORT TACK ELENA!
VID MÖTET INFORMERADE REINO WIKSTRÖM OCH PENTTI KÄPPI
YTTERLIGARE OM VÅR KOMMANDE RESA TILL FINLAND.
KAFFE/TE, SMÖRGÅS OCH KAKA SMAKADE SOM ALLTID UTMÄRKT
OCH ALLA TYCKTES TRIVAS I GEMENSKAPEN.
TERVE FINLAND, SNART KOMMER VI!
Text: Kielo Bengtsson.
Foton: Pentti Käppi
.
.
GÖTEBORGSFÖRENINGEN
FINSKA KRIGSBARN
c/o Kielo Bengtsson, Kaprisgatan 180,
424 44 ANGERED.
Tel 031-330 66 65, mobil 0736-388078
MEDLEMSBREV MARS 2019
med information om styrelsens sammansättning
och
VÅRENS PROGRAM
Vid årsmötet den, 10 mars 2019, deltog 21 medlemmar och styrelsen fick
sammansättning enligt nedan:
Kielo Bengtsson, ordförande, tel 031-330 66 65, mobil 0736-388 078
Reino Wikström, vice ordförande, tel 031-88 56 90, mobil 0706-607 833
Ruth-Maijde Rönngård, sekreterare, tel 031-23 57 95, mobil 0736-972 114
Asko Salkola, kassör, tel 031-16 11 84, mobil 0706- 661 184
Ritva Garre, ledamot, tel 0735-744 073
Irma Ahlenius, ledamot, tel 031-54 26 72, mobil 0703-480 189
Pirkko Loippo, ledamot, tel 031-45 22 38
Roland Önesand, ersättare, tel 031-26 58 04
Raili Nordlund, ersättare, tel 031-28 18 70, mobil 0768-387 247
Christer Sellberg, revisor, tel 031-16 95 62
Immo Marttinen, revisor, tel 031-24 81 15, mobil 0733-638 588
Revisorersättare: Vakant
Valberedning: Pentti Käppi, tel 031-29 16 88, mobil 0730-673 671, sammankallande,
Hilkka Engström, tel 0704-371 784
Webmaster: Marjatta Titoff, tel 0730-978130
VÅRENS PROGRAM
Onsdagen den 17 april, kl 15.00, MEDLEMSMÖTE, då Elena Hellberg-Hirn presenterar en färsk avhandling av Barbara Mattsson om finska
Krigsbarn i Sverige. Kaffe/Te, smörgås och kaka serveras. Kostnad: 40:-.
Onsdagen den 15 maj, kl 15.00, MEDLEMSMÖTE, Pentti Käppi
berättar då om evakueringen av karelare under 1940-talet. Kaffe/Te, smörgås
och kaka serveras. Kostnad 40:-.
MEDLEMSMÖTENA, 17/4 OCH 15/5 HAR VI I DEN NYRENOVERADE
MÖTESLOKALEN ÖSTRA SKANSGATAN 8, GÖTEB0RG,
Onsdagen den12 juni, kl 13.00, SOMMARMÖTE/-FEST, hos Annette och Reino Wikström, Kullavägen 3 B, 435 43 Pixbo. Tjuvstart på midsommar-
firande, med nypotatis, sill m.m. Ta med egen dryck till maten! Kostnad 120:-,
betalas till GFK:s plusgiro 6548-2, senast den 5 juni. Även bindande anmälan om deltagande, görs, senast den 5 juni, till Kielo tel 0736-388078.
OBS! Styrelsen kallas till styrelsemöte onsdagen den 10 juli, kl 13.00, för
planering av höstens program. Mötet är hos Kielo, Kaprisgatan 180, Angered.
OBS!
De, som är anmälda till RESAN TILL FINLAND, träffas den 6 maj kl 10.45,
vid spår MTR Express, vagn E.Tåget avgår kl 11.05 från Göteborg och från
Skövde avgår tåget kl 12.12.
REVITALISERINGSTRÄFFARNA I FINSKA fortsätter i Finska Aftonstjärnan-
Iltatähti, Peppargatan 41, Angered. Vi träffas torsdagar, udda veckor kl 12.00.
Påminnelse om MEDLEMSAVGIFTEN, till dem som ännu inte erlagt den.
Enligt stadgarna ska avgiften till GFK:s plusgiro vara betald, senast den 30 april.
Styrelsen tar gärna emot förslag till höstens program, samt även skriftliga
alster till vår hemsida.
VARMT VÄLKOMNA TILL VÅRENS AKTIVITETER!
För styrelsen: Kielo, ordförande
.
.
Göteborgs Finska Krigsbarns styrelse år 2019.
Från vänster sittande Roland Önesand, Raili Nordlund, Irma Ahlenius och ordf. Kielo Bengtsson. Stående från vänster Ruth-Maijde Rönngård, Reino Wikström, Asko Salkola och Ritva Garre. Frånvarande på fotot är Pirkko Loippo.
.

Bild med Pirkko Loippo till höger om Kielo B.
Foto: Ruth-Maijde Rönngård
. .
.
Dikt av medlemmen: Ruth-Maijde Rönngård
Tid – i tid och otid ! 2000 06 06
Folk talar om tid och väder,
tid som inte finns, eller alltid finns.
Om vårens tid med blommande fläder
och tid som fylles med allehanda besvär.
Massor av tid,
vi stressar, jäktar och gnyr.
Vi ojar och klagar
över att tiden inte räcker till – utan bara flyr
för nya kommande dagar.
Vad är det för tid som finns ?
Flextid, arbetstid, svunnen tid, fritid.
Tid som var bortglömd, tid som man minns.
Nutid, dåtid, forntid, framtid.
Oj vilka tider, milda tider, stränga tider,
bortkastad tid och tillvaratagen,
moderna tider, storhetstider, valtid, mertid
Ungdomstid, förälskad betagen,
passionstid, sommartid, studietid.
Inkubationstid, medeltid, ställtid,
realtid, svinntid, busstid, gångtider.
Nog finns det tid alltid – öppen tvätt-tid
Tiden – skrider, rinner, springer –
forsar fram !
Tiden segar sig fram, den rusar iväg,
ilar så snabbt, tiden flyger sin kos,
tiden hasar med långsamma steg,
fladdrar förbi – nyss var den hos – Dig ?
Vi ödslar bort tiden, vi slarvar bort tiden.
Skördetid, tid att mogna – hög-tid !
Vi föddes i tidens tecken.
Var det tiden som tog knäcken – på oss ?
Men det enda som finns kvar är – tid !
.
.
.
MEDLEMSMÖTE, 20 februari 2019 i Göteborgsföreningen Finska Krigsbarn.
Trångt, men ändå trevligt i tillfälliga lokalen i Västra Frölunda.
Drygt 20 medlemmar var samlade, då Kurt Johansson, vår medlem berättade
sin krigsbarnshistoria. En intressant och tankeväckande berättelse.
Medlemmarna informerades om kommande arrangemang i Göteborg.
Bl.a. Sverigefinsk vecka 21-28/2 med finsk film, teaterföreställningar, musik-
framträdanden, sångkörer och föredrag. Den 24/2 varje år firas Sverige-
finnarnas dag, sedan år 2011, då Göteborg blev finskt förvaltningsområde.
Kaffe, smörgås och delikata kakor, som bakats av Mirja-Liisa fick vi också njuta
av under eftermiddagen. Stort Tack till Mirja-Liisa och dem som hjälpte henne
med fikat.
De närvarande påmindes om vårt årsmöte den 10 mars, samt om deltagande i
Finsk Torsdag den 7 mars, då vi underhåller de boende på finska äldreboendet
Rauhala och demensboendet Onnela i Lövgärdet, Angered.
Text: Kielo Bengtsson
Foto Asko Salkola
Foto Asko Salkola
Fotona från Asko är från Finsk Torsdag, i Träffpunkt Lövgärdet den 7 mars,
då vi underhöll boende på finska äldreboendet Rauhala och demensboendet
Onnela. Mirja-Liisa Axelsson, fotograferad då hon berättar sin krigsbarns-
historia.
..
.
HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP!
Med mina värkande ömma händer måste jag få öppnat medicinburken,
men hur? Med värk i rygg och kraftlösa armar måste jag
kunna böja mig ,men hur?
Med mina ögons svaga syn måste jag se att läsa min itext på alla burkar,
men hur?Jag kämpar så fingrarna kroknar av kramp
bänder med kniv och sax men hur jag än gör så är ändå min kamp
så meningslös trots jag tar i med max.
.krafterna räcker ej alls till att skruva, trycka och dra
hur skall jag göra vad skall jag ta? Då får jag goda råd av okänd person: ”Köp hjälpmedel till alla
dina måsten…
dom är såå bra, att ha”!Här en:Tablettöppnare, en förnämlig sak, så viktigt,
jo minsann, kostnad 150 kronor , låter relevant.Och en burköppnare ligger väl så rätt och riktigt
priset där är 106:- kontant En tubklämma till tandkrämstub, med mera…
blir kostnad med en hundringI plånbokens fack finns flera…
kronor som blir till muddring Behöver kunna se förståss.. Ett förstoringsglas!
159:- med belysning Känner mig på väg till plundring
med en obehaglig rysning,innan plånboken töms med ett rasslande kras!
Men det finns ju kredit -kort sagt och gjort,ser mig behöva en pincettång
en flasköppnare, en tetrapacköppnare Inget köptvång…
det blir 160:- plus 69:- plus en 50:- lapp,en sakletare för 495:-…….
men innan jag åker hem med mitt napp ,fångar jag in en telefonförstärkare Doro modell,
kronor 1414:- riksdaler, precis!En vådlig utgift med skräll blev detta totala i hjälpmedelssumma?
Tvåtusen sjuhundratre, syns på mitt kontobevis OJ! Var råden jag fick ändå ekonomiskt sett dumma?”
Nu gäller det ha alla prylar till hands men sakletaren är väl på sin plats,den får hänga med både till havs och till lands
som en GPS kanhända ?Annars får jag kanske ta en ny köpvända och se hur vägarna går om jag hittar tillbaka,
vem vet jag kanske behöver en GPS….. tills dess?
Ruth-Maijde Rönngård 24 januari 2016.
.
Marjatta Titoff som köpt två Karelenböcker.
.
Min ene brors f d sambo skickade mig detta tips om nya Karelenböcker om min hembygd, Salmi och ön Lunkula i Ladoga.
TACK Leila för detta tips, nu har jag de båda böckerna hemma hos mig.
Enorma praktverk så TACK även till alla dem som bidragit till dessa utgåvor. Jag föll i gråt när jag såg bilder på släkt och byggnader.
Det Karelen som inte finns mer.
.
.
Boken till höger innehåller enbart bilder, d v s foton som karelarna tog med sig när vi blev evakuerade och tvingades flytta till det egentliga Finland.
.
Den andra boken har mycket text och bilder. Tio cm tjock bok.
.
Min hembygd på ön Lunkula i den väldiga sjön Ladoga.
.
Jag föll i gråt när jag såg min fars båt Otava. Granntomten till höger (syns ej på bilden) ägde mina föräldrar.
Ägde inte båten utan han och sin far (min farfar) åkte med denna båt över till fastlandet till Pitkäranta för att där ta extrajobb i hamnen.
Det lilla jordbruket på ön kunde inte försörja alla i familjerna, då blev det extrajobb.
Min far: Feodor Titoff
.
Äntligen fick jag se den vackra gamla träbron från ön Lunkula till fastlandet.
Denna bro har jag hört talas om.
Min morfar var beordrad av militären att spränga den och det gjorde han. Dessförinnan var ordern att evakuera allt folk från ön och sedan sätta eld på alla husen och sist spränga bron.
Min morfar var då 65 år när han tvingades att utföra allt detta.
Min morfar: Kosti Repetti
.
År 2002 återvände jag till ön Lunkula.
Den nya bron inte så vacker som den gamla.
.
Namnen på byarna, i norra Karelen, fick behållas trots att de hade hamnat i ett annat lands ägo.
Söder om sjön Ladoga, där ändrades namnen till nya ryska ortsnamn.
På skylten på min bild kan man läsa Lunkula på ryska.
.
.
Fotot längst upp på högersidan är min mormors syster med man.
.
Min mormors syster med man.
Visst blir jag rörd när jag finner släkten i dessa böcker.
.
Fotot på högersidan längst ned till vänster finns min mammas bror.
.
Min mammas bror till vänster på fotot.
.
Den ortodoxa kyrkan i Salmi före kriget.
.
12 februari 1940 begravning i kyrkan.
Under begravningen var kyrkan mörklagd till skydd mot bombfaran. Ceremonin upplystes endast av ljusen kring kistorna och de ljus besökande höllo i sina händer.
.
Så såg kyrkan ut år 2002 när jag var på besök.
Allt som har gått att stjäla har de nya medborgarna tagit. Såsom tak, tegel, kaminer, fönster, dörrar, golv… ja ALLT.
.
Jag inne i kyrkan (år 2002) det som är kvar av den.
.
Själva kyrkogården var svår att finna. Alla gravstenarna var bortförda till vägfyllning.
.
.
.
.
.
GFK:s första MEDLEMSMÖTE 2019.
Den 16 januari samlades vi åter, till några timmars samvaro.
Vi var 24 medlemmar och den här gången hade vi möte i en HSB-lokal, på Flöjtgatan 10 i Västra Frölunda. Den vanliga lokalen på Östra Skansgatan håller på att renoveras. Medlemsmötet i februari, den 20:e, samt årsmötet den 10 mars, ska vi också ha i lokalen i Västra Frölunda.
Till aprilmötet den 17:e och majmötet den 15:e, är vi tillbaka på Östra Skansgatan. Vid vårens sista möte, den 12 juni, grillar vi hos familjen Wikström i Pixbo.
Vår långväga medlem, Kai Rosnell, deltog i årets första möte och berättade om krigsbarn som kom till Sverige från andra länder i
Europa, under 2:a världskriget, bl a från Frankrike. Kais besök var
mycket uppskattat.
Reino Wikström och Pentti Käppi informerade oss ytterligare om
vår förestående resa i maj, till Finland. Reino lämnade specifierade
fakturor betr resan till resedeltagarna. Övriga, som inte var närvarande
vid mötet, får sin faktura per brev.
Som alltid uppskattades serveringen av kaffe, smörgås och kaka.
Tack Mirja-Liisa för gott kaffe och service och tack Sirpa för den
goda kakan du bakat!
Text: Kielo Bengtsson
.
.
Fotograf: Asko Salkola
.
.
.
GÖTEBORGS FINSKA KRIGSBARNSFÖRENING
firade julens ankomst
den 12 december 2018
i BRF:s föreningslokal på Östra Skansgatan i Göteborg.
Medlemsmötena, i början av år 2019, ska vi ha i föreningslokal
på Flöjtgatan 10 i Västra Frölunda, medan lokalen på Ö Skansgatan
renoveras.
Vi var 28 deltagare, som fick äta av den överdådiga, delikata buffén.
Mycket mat blev över och överbliven mat portionerades i påsar, som
vi fick ta med oss hem. Ett mycket bra förslag!
Penttis ”kökskapell” stod för musikunderhållningen och ackompan-
jerade oss till allsångerna. Stämningen var på topp, några dansade
också till musiken. Pentti tackades med en flaska vin, för sitt engage-
mang i föreningen, även ordföranden och vårt allt i allo Mirja-Liisa,
fick varsin julgåva.
Ett stort TACK förtjänar även de medlemmar som hjälpte till i köket.
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR, ÖNSKAS SAMTLIGA MEDLEMMAR!
Text: Kielo Bengtsson
Foton: Asko Salkola
.
.
.
.
.
.
Ett foto från vårt möte, onsdagen den 21 nov.
Fotograf: Annette Eiserman-Wikström.
.
Onsdagen 21 november hade vi vårt sedvanliga MEDLEMSMÖTE, med drygt 20 deltagare.
Efter ordförandens information, redovisade Reino och Pentti om våren 2019:s krigsbarnsresa
till Finland.
Leila Bistroff berättade därefter om sina barndoms- och krigsbarnsminnen – den här gången
på svenska. Den 8 november, då vi arrangerade underhållning, FINSK TORSDAG, för vårdtagare på
finska äldreboendena Rauhala och Onnela, framförde bl.a Leila sina minnen på finska.
Vid mötet den 21:a, hade vi besök av ett barn till ett krigsbarn, som önskade få veta mer om våra
erfarenheter/minnen. Hans pappa hade inte berättat så mycket. Vår gäst ville kunna berätta
för sina barn om hur det var att vara krigsbarn. Fikat var, som alltid, gott. Mötet avslutades med
att vi tackade för förtäringen med sången Paljon kiitoksia………
Text: Kielo Bengtsson
.
.
.
Hjälp en släktforskare…
En målarkompis till mig behöver hjälp med att finna ett finskt krigsbarns släkt.
.
Aulis Johannes Kuopio
född 1940-06-03 i Forssa, Finland
Fader: ingen antecknad, född i Finland, död i Finland
.
Moder: Anna Kuopio, född i Finland, död i Finland
.
Ni som vet något om denne mans släkt – hör av Er.
marjattatitoffsnabelagmail.com
.
Tillägg från min målarkompis:
Hej o tack, Få se om någon vet något om hans föräldrar
i Finland och var dom kom ifrån.
Här hemma i Sverige har vi haft full koll på honom. .
.
Med andra ord – min målarkompis önskar kontakt med släktforskare i Finland.
.
.
GFKF:s MEDLEMSMÖTE
den 17 oktober 2018.
Tänkt var, att vi skulle ha oktober, november och decembermöten
i en annan lokal, i Västra Frölunda, pga att föreningslokalen på
Östra Skansgatan skulle renoveras. Arbetet med detta blev dock
uppskjutet till i början av nästa år.
Vi lyckades dock meddela detta till våra medlemmar före mötet
den 17:e oktober.
23 medlemmar deltog i medlemsmötet ovan. Som vanligt var det
god stämning och glädje över att åter träffas. Efter ordförandens
information om aktuella saker och resekommitténs -Reino och Pentti –
info om den planerade resan till Finland, nästa år, i maj, var det dags
för fikastund. Därefter berättade Pentti Käppi on sina seglatser i den
grekiska övärlden. Mycket intressant! Under berättandet visade han
också vackra bilder från seglatserna. STORT TACK, Pentti!
Text: Kielo Bengtsson
Foton: Asko Salkola
.
.
.
.
.
.
GFK:s MEDLEMSMÖTE, den 19 september 2019,
började med ordförandens information om bl a nästa års
planerade krigsbarnsresa till Finland. Vid styrelsemötet,
tidigare, samma dag, hade vi utsett Reino Wikström och Pentti
Käppi att vara resekommitté, för aktuell resa.
Efter fikastunden bestående av smörgåsar, bullar. kaffe/te,
talade vår medlem, Elena Hellberg-Hirn i ämnet: Vad berättar
en folkdräkt. Elena är en duktig berättare och vi fick mycket ny
kunskap i ämnet. Ett mycket uppskattat inslag.
En av våra medlemmar hade sin finska folkdräkt, som hon hade fått
då hon var ung, med sig och en annan hade sin folkdräkt på sig.
Även Elena var klädd i folkdräkt, i Karelens färger.
Nästa medlemsmöte, den 17 oktober, har vi i föreningslokal på Flöjtg. 10
i Västra Frölunda. Se vägbeskrivning dit, i höstens medlemsbrev.
Text: Kielo Bengtsson
Foto: Asko Salkola.
Irma i folkdräkt från Jurva
.
Irma Ahlenius i folkdräkt
.
.
GÖTEBORGSFÖRENINGEN i SKAGEN
Några av föreningens medlemmar gjorde en snabbvisit till Danmark
den 10–11 sept. Från Göteborg är det ju smidigt att ta sig till
Fredrikshavn på danska sidan och därifrån till Skagen med tåg.
Vädret var varierande – ömsom sol och ömsom regn. P g a regnet blev
det inte så mycket med utomhusaktiviteter, men en del tappra trotsade regnet
och var ute på långpromenader. För min del, hade jag planerat att besöka
Grenen, Danmarks nordligaste udde, där Kattegatt och Skagerack möts.
Det är en fantastisk känsla, att stå där och se två hav mötas.
Tyvärr uteblev upplevelsen den här gången – tiden räckte inte till.
Som alltid är det trevligt att i krigsbarnssammanhang göra
utflykter och umgås även utanför föreningslokalen.
Skagen är trivsamt danskt, som man gärna besöker flera gånger.
TACK Annette och Reino för att ni åter ställde upp och arrangerade
vår resa!
Text: Kielo Bengtsson
.
Hösten närmar sig – den 22 augusti samlades vi,
GFK:are, till det första medlemsmötet efter
sommaruppehållet. 21 medlemmar hade
hörsammat kallelsen.
Vi har vanligtvis börjat höstträffarna med antingen
räkfrossa eller sillsexa – men räkorna var i år alltför
dyra och att göra flera olika sorters sillrätter tar
mycket tid och ork i anspråk, så av den anledningen
festade vi på smörgåstårta i stället och till kaffet
fick vi mandeltårta.
Till det här mötet hade vi inte planerat något egentligt
program – syftet var att träffas och njuta av några timmars
trevlig samvaro.
Pentti hade dragspelet med sig och ackompanjerade oss
till allsånger, som sjöngs på både svenska och finska. På
begäran sjöng han även solo. Tack Pentti!
Några av medlemmarna bidrog också med historier -både
informativa och roande. Ett lyckat medlemsmöte, enligt min mening.
Text: Kielo Bengtsson
.
VÅRENS SISTA MEDLEMSMÖTE, MED GRILLNING.
Den 7 juni grillade vi hos Annette och Reino i Pixbo.
Sedan många år brukar vi i GFK avsluta vårens program med
att grilla .
Vi var ca 20 medlemmar, som njöt av det vackra vädret
och gästfriheten i det Wikströmska hemmet.
Grillmötet har inget egentligt program, frånsett lite information
av ordföranden, som också arrangerade en frågesport om sånger –
på svenska. Irma Ahlenius vann frågesporten.
TACK ANNETTE och REINO!
ALLA VÅRA MEDLEMMAR ÖNSKAS EN JÄTTESKÖN SOMMAR –
FÖRHOPPNINGSVIS SES VI IGEN I HÖST!
Text: Kielo Bengtsson
.
.
GFK.S MEDLEMSMÖTE, den 16 maj 2018.
Vi, 22 medlemmar, samlades i vår föreningslokal för att njuta av att åter vara tillsammans.
Strålande sommarväder – nästan synd att vara inomhus. Tre personer i styrelsen
hade förhinder av olika skäl.
Efter information om aktuella ärenden, blev det kaffe med smörgåsar och vetebullar
samt småbröd, som Liisi Söderberg hade bakat.
Dessutom besökte oss Wilma Ottebratt och hade kladdkakor och vispgrädde med sig, som
hon bjöd på. Wilma har studerat på Schillerska –blir student i början av juni– och har
gjort ett projektarbete som berör finska krigsbarn.
Mätta –”övermätta” – och belåtna, lyssnade vi på Pirkko Loippos berättelse om tankar hon hade, då hon sprang göteborgsvarvet 2010. Hennes son sprang också samma
lopp och hennes tankar, medan hon sprang, kretsade kring hur hon skulle få syn på sin son
bland alla tusentals löpare. I början av Älvsborgsbron lyckades de få syn på varandra, då
sonen sprang förbi. Men hon hann uppfatta sonens, ”Hej mamma”!
Resten av göteborgsvarvet gick som en dans och fortfarande minns hon med glädje sonens
”Hej mamma”.
En sak ytterligare om göteborgsvarvet, som jag inte kan låta bli att nämna.
Vår medlem, Pentti Käppi deltog i årets göteborgsvarv för 26:e gången!
all heder för en sådan prestation!!!
kielo Bengtsson
Ordförande
.
Foto: Pentti Käppi
.
Foto: Pentti Käppi
.
Foto Pentti Käppi
.
Pentti med barn och barnbarn efter göteborgsvarvet.
.
.
4 – 6 maj 2018
.
GÖTEBORGS FINSKA KRIGSBARNSFÖRENING,
arrangerade ett Nordiskt Vänskapsmöte den 4-6 maj i Kungälv.
Soligt sommarväder, god mat, trevligt boende och service på Hotell
Fars Hatt och framför allt att åter träffa krigsbarnsvänner, bättre
kombination kan man väl knappast önska sig.
En del av oss kom redan på fredagen, vi tillbringade kvällen tillsammans
och bl a lyssnade vi på Pirkko Loippos berättelse om en bastu. En vacker
hjärtevärmande berättelse.
Lördag morgon, då resten av deltagarna anlänt, åkte vi iväg på en fem timmar
lång sightseeing, i ett vårligt fagert Bohuslän, närmast till skärgården.
Vårt huvudsakliga utflyktsmål var Akvarellmuseet i Skärhamn och där åt
vi också en smaklig fiskrätt till lunch – fisk hör ju till basmaten på västkusten.
Under bussresan följde vi också i poeten Pentti Saarikoskis fotspår till ön
Tjörn och vi fick höra en del resenärers personliga skildringar om sina
möten med honom.
Vi hade en utomordentlig guide i Pentti Käppi.
Kaffe och kakor väntade på oss, då vi återkom till hotellet och efter en kort
vilostund, samlades vi, i ett för oss vackert dukat separat rum, för att äta
en festmåltid samt fira Vänners Afton.
Pentti Käppi och hans musikervänner underhöll oss med musik samt
ackompanjerade då vi sjöng allsånger.
Vårt numera upphörda krigsbarnsförbunds sista ordförande, Irja Olsson,
sjöng på vår begäran några sånger. Hon är utbildad i operasång.
Det var verkligen underbart att lyssna till hennes tolkningar.
Reino Wikström berättade intresseväckande och roligt om sin härkomst,
enligt nya rön.
Pentti Käppi förevisade propagandapostkort från krigstiden. Riktigt intressant
material.
Även den här kvällen tog slut alldeles för fort. Morgonen därpå, efter frukost,
kändes det svårt att ta farväl av krigsbarnsvännerna.
Vår förening planerar att även i fortsättningen, en gång per år, arrangera nordiskt
krigsbarns- vänmöte. Vi har redan fått önskemål om att nästa år, ordna en resa till
Finland.
Ett varmt tack till alla deltagare för ett trivsamt veckoslut!
Kielo Bengtsson
Ordförande
.
Foto: Pentti Käppi
Foto: Pentti Käppi
Foto: Pentti Käppi
Foto: Pentti Käppi
.
FINSK TORSDAG
i Träffpunkt Lövgärdet den 26/4 2018, kl 11 – 13.
GFK svarade för programmet, som helt och hållet hölls på finska och
var främst avsett för vårdtagare från finska äldreboendet, Rauhala i
samma byggnad.
Pentti Käppi hade 3 musikervänner med sig och de spelade både till de
finska allsångerna och även några stycken instrumentalt.
Irma Ahlenius, Pirkko Loippo och Reino Wikström var berättare vid
det här tillfället och fick mycket applåder.
Åhörarna deltog i de välbekanta sångerna och såg ut att trivas med vårt
arrangemang.
Under programmet bjöds det på kaffe, kakorna hade ett par GFK-medlemmar
bakat och haft med sig.
I höst kommer flera ”finska torsdagar” att anordnas och vi GFK:are är
ombedda att delta då också.
Text: Kielo Bengtsson
FINSK TORSDAG 26 april 2018
Fotograf: Reiono Wikström
.
.
.
Onsdagen den 18 april 2018
var ett 30-tal medlemmar i Göteborgsföreningen
samlade till medlemsmöte.
Vi hade besök av bl.a. Lotta Hoppu från Sisuradio, som f.n. deltar i en kurs om fotografering
och håller på med ett projekt i samband med kursen. Hon hade vid vårt förra möte önskat
att vi skulle ta med oss föremål och foton från tiden före vår transport till Sverige.
Många av medlemmarna hade hörsammat hennes önskemål.
Dessutom besökte oss Evelyn Jones, reporter på Dagens Nyheter tillsammans med en fotograf.
Evelyn planerar att skriva en artikel om
finska krigsbarn och kom därför till vårt medlemsmöte, för att prata med
några av oss, om våra erfarenheter – om hur det var att lämna sitt land
och komma till Sverige som barn.
Efter information av ordföranden om aktuella saker, berättade vår medlem Immo Marttinen
om sitt liv, så fängslande att ingen lämnades oberörd. – Immo har verkligen förmågan att fånga åhörarna.
Kaffet med smörgås, mjuk kaka och bullar, som Wilma Ottebratt bakat och
haft med sig då hon deltog i ett av våra medlemsmöten, smakade ypperligt.
Wilma går sista året på teaterlinjen på Schillerska Gymnasiet i Göteborg
och hade valt att som gymnasiearbete skriva om finska krigsbarn.
Det är mycket trevligt, att vi finska krigsbarn, fortfarande är föremål
för intresse från olika håll.
Text: Kielo Bengtsson
Foton: Reino Wikström
.
.
.
Immo berättar.
.
.
.
.
Onsdagen den 21 mars kl 15.00
hade GFK medlemsmöte i föreningslokalen
Östra Skansgatan. Tidigare på dagen hade festkommittén, för vänmötet i
Kungälv, planeringsmöte hemma hos Pentti. Därefter hade GFK:s styrelse
möte före medlemsmötet. (Många möten den dagen)!
25 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Som vanligt började mötet med
att ordföranden informerade om de senaste aktuella sakerna.
Lotta Hoppu från Sisu-Radio
hade också bett att få komma och berättade att hon gick på fotografikurs
(deltid) och höll på med ett projektarbete i samband med kursen. Hon
frågade om någon av oss krigsbarn hade föremål från tiden
före vår transport under kriget, till Sverige. Hon ville i så fall fotografera
alstren/föremålen, som sedan skulle visas i en utställning. Hon skulle för-
söka återkomma till vårt nästa medlemsmöte.
Vår medlem Kristina Nadelius berättade sedan sin mycket gripande krigsbarns-
historia, som i alla fall fick mig att inse hur lyckligt lottad jag varit som krigsbarn
i Sverige.
Vi hade gratislotteri bland de närvarande och lottade bl.a ut 3 par stickade vitblå
sockor, som vi hade fått i gåva av föreningen Finska Aftonstjärnan. En av med-
lemmarna där hade stickat dem. Stort tack!
Mätta av smörgåsar och våfflor med grädde och sylt skildes vi efter några timmar,
belåtna över ännu en lyckad sammankomst med vänner.
Tusen tack till Mirja-Liisa och dem som hjälpte henne att grädda och servera våfflor
och även bistod med övriga göromål!
Text: Kielo Bengtsson.
.
Kristina Nadelius
berättar sin krigsnarnshistoria.
.
.Sverigefinnarnas dag i Göteborg 24 februari 2018
Musikgruppen Metsäkukkia (Skogsblommor på svenska) underhöll oss med
finska schlagers, tango och vemod, då Sverigefinnarnas dag, firades
den 24 februari kl 13.00 i Tuve bibliotek, för tredje året i rad.
Musikgruppen fick mycket applåder och publiken sjöng med av hjärtans lust i de bekanta sångerna.
GFK, vår förening, bidrog med att två av våra medlemmar, berättade
var sin historia. Mirja-Liisa Axelsson berättade om sina krigsbarns-
erfarenheter och Pirkko Loippos berättelse handlade om bastun i
Partakoski. Även deras berättelser applåderades intensivt.
Gratis kaffe/te och kakor ingick.
Tack, biblioteksföreståndare Björn Diridér, för ett lyckat arrangemang!
Text Kielo Bengtsson.
Roland Önesand har tagit fotona.
.
.
.
Pirkko Loippos och Mirja Liisa Axelsson.
.
Rekvisita till berättelsen om bastun.
.
.
.
.
.
GFK hade ÅRSMÖTE
den 18 februari i BRF Alberts föreningslokal,
med 20 röstberättigade medlemmar.
Styrelsen fick ansvarsfrihet.
Sedan vi hade avverkat samtliga punkter på dagordningen, blev vi serverade
jättegod smörgåstårta samt hembakad mjuk kaka.
Vid konstituerande styrelsemötet, som den ”nygamla” styrelsen – med ett undantag – höll, fördelades posterna enligt följande:
Ordförande: Kielo Bengtsson
Vice ordförande: Reino Wikström
Kassör: Asko Salkola
Sekreterare: Ruth-Maijde Rönngård
Ledamöter: Pirkko Loippo
Ritva Garre
Irma Ahlenius
Ersättare: Roland Önesand
Raili Nordlund
.
Foto: Pentti Käppi
.
Foto: Pentti Käppi
.
Foto: Pentti Käppi
.
Foto: Pentti Käppi
Sstyrelsen 2018.
Längst till vänster Reino Wikström, höger om honom Roland Önesand,
längst ut till vänster i främre raden Pirkko Loippo, höger om henne
Kielo Bengtsson, vidare mot höger Raili Nordlund, Ruth-Maijde Rönngård,
Irma Ahlenius och längst ut till höger Ritva Garre.
Asko Salkola saknas på bilden.
.
.
.
Medlemsmöte 24 januari 2018.
Författare Raino Ranén (finskt krigsbarn) berättade om sitt författarskap.
.
Kaino Ranén
.
.
.
.
.
.
198 sidor
.
.
.
.
.
GFK hade årets första medlemsmöte den 24 januari 2018
i Brf Alberts föreningslokal, Ö Skansg 8, där vi i princip alltid har våra möten.
Ett tjugotal medlemmar var närvarande och efter ordförandens information om aktuella saker,
samt avnjutet kaffe med goda smörgåsar och kaka, berättade Kaino Ranén, författare och
finskt krigsbarn, född på Karelska näset, om sitt författarskap.
Mycket intressant!
I GFK finns
ju många medlemmar, som är födda i Karelen, så för dem var Ranéns besök speciellt givande.
Text: Kielo Bengtsson
.
Läs om Kaino Ranén på Wikipedia
.
Kaino Ranén,
fotograf Jarmo Paavilainen
Läs vad K Ranén skriver om sig själv.
.
Foto: Asko Salkola
.
Foto: Asko Salkola
.
.
.
Januari 2018
Den 17 januari, hade GFK i samarbete med Sjöfartsmuseet, Akvariet,
fördjupningskväll på museet. Temat var: Att komma ensam
till ett nytt land – Fokus finska krigsbarn.
Maria Lindahl som var programsamordnare hälsade alla – föreläsnings-
salen var i princip fullsatt – välkomna och presenterade kvällens inne-
håll samt nämnde också utställningen som pågår –Vi som kom över havet –
där även några av våra medlemmar har medverkat.
Sedan berättade jag kort om vår krigsbarnsförening, varpå vår medlem
Pentti Käppi berättade om den finska barnevakueringen under andra världskriget.
Kristina Nadelius, också vår medlem, talade därefter om ”Att förlora sin identitet ”.
Både Penttis och Kristinas berättelser uppskattades mycket.
Fikapausen, som följde uppskattades också. De karelska pirogerna
med äggsmör hade en strykande åtgång – i publiken fanns en del, som
aldrig tidigare hade ätit sådana.
Efter pausen talade socionom Moa Irekvist, som har arbetat med ensam-
kommande barn i 4,5 år. Hon har bla genomfört en studie med fokus på
ensamkommande barn i Jordanien och deras känslor. Mycket intressant.
Text: Kielo Bengtsson
.
.
.
Från Göteborgs Finska Krigsbarnsförening:
Söndagen den 17 december var det dags för vår traditionella sång och musikstund på äldreboendet Rauhala
för finsktalande I Lövgärdet/ Angered.
Sångkören var ej fulltalig denna gång p.g.av olika anledningar, förkylningar m.m. Vi var dock en tapper skara
på 4 sjungande damer och med vår dragspelande Pentti Käppi.
De boende hade samlats i den julprydda matsalen med stor förväntan på oss.
Pentti drog igång med härliga dragspelstoner och sin egen röst tillsammans med oss i de välkända finska
julsångerna och plötsligt sjöng de flesta med boende med oss. Det lyste av glädje i deras ögon att få sjunga
de kända julsångerna på eget modersmål.
Sedan blev det kaffepaus med hembakade bullar och kakor som vi haft med oss.
Alla ville prata och det blev både på finska och svenska och många glada skratt runt borden.
En av de boende damerna berättade att hon skulle fylla 100 år om en månad. Det blev hurrarop och Grattissång till hennes ära.
Efter kaffet så sjöng vi åter några sånger både på finska och svenska.
Pentti spelade dessutom några kända melodier som var medryckande och till stor glädje för alla.
Stunden var verkligen mycket uppskattad av alla de boende och även den personal som var med tackade oss
för en trevlig och angenäm stund i julens tecken. De såg fram emot att se oss snart igen.
Vi önskade alla varandra till sist ,en trevlig jul och ett gott nytt år och på återseende!
Ruth-Maijde Rönngård.
.
.
.
.
.
.
Göteborgs Finska Krigsbarnsförening
Ordförande Kielo Bengtsson
.
.
.
.