En Amerika-handduk

.

Tvättstugan under gårdagen, manglade jag min tvätt som vanligt!

T o m denna över 70 år gammal frottéhandduk från Amerika blev manglad. Även om jag numera bara har den som ”en skurtrasa”. Ska vara snyggt, även om den bara ligger i städskåpet och manglnigen gör att den tar mindre plats.

.

Manglingen av denna handduk, väcker så många minnen.

Fortfarande håller denna handduk – har använts i så många år – det är över 70 år sedan jag manglade den för första gången.

Ni kan fortfarande se de blå blommorna som är tryckta på den. Frotté på den tiden – 1950-talet – då var det kvalité. 

.

.

Det var denne man – Einar – som hade handduken med sig från Amerika.

Han var mina fostertanters bror som utvandrade till Amerika och kom och hälsade på år 1950, då hade han bl a denna handduk med sig som gåva.

.

Första gången jag träffade Einar var år 1946. Bilden ovan är från det besöket.

Einarn gillade att fiska och här visar han upp sin skörd. Även jag fick posera framför kameran med en liten nyfångad fisk. Jag var fem år gammal och hade då bott i mitt fosterhem i ett år.

.

Varje gång Einar var på besök från Amerika kom alltid lokaltidningarna och intervjuade honom.

Varför?

Jo, alla utländska personer som vistades i Sverige, även om det bara var några månader, var tvungna att anmäla sig till den lokala polisen.

Journalisterna på de lokala dagstidningarna, kollade då igenom dessa namnlistor och då kontaktade de Einar när de hittat hans namn på de aktuella listorna.

Så många minnen som vällde fram genom denna slitna handduk!

Denne Einar, som gladde mig i många år med sina ”Amerika-paket” med underbara moderna flickkläder till mig.

Barn och tonårsmodet på 1950-talet var mer framåt i Amerika/USA än här i Sverige. Här var det mest hemsömnad som gällde.

Jag kommer att i ett reportage visa vilka fina tuffa Amerika.kläder som jag hade från 1946 till 1060-talet. Jag måste först leta upp de gamla fotona i mina gömmor. Men just nu är det väldigt rörigt i min lägenhet p g a omflyttning av möbler och annat.

 

.

 

Kommentering avstängd.